banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Tőkés László: az EU kettős mércét alkalmaz Magyarországgal és Spanyolországgal szemben

Az EMNT elnöke szolidarizál azokkal a katalán európai parlamenti képviselőkkel, akiknek, spanyol kérésre, megvonták a mentelmi jogát.

Tőkés László szerint az Európai Unió kettős mércét alkalmaz Magyarországgal és Spanyolországgal szemben: Magyarország esetében a jogállamiságot félti, Spanyolország esetében pedig szemet huny a jogállamiság súlyos megsértése fölött. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke erről pénteken azon az online sajtótájékoztatón beszélt, amelyet a Székely Szabadság Napja kapcsán tartottak erdélyi magyar és spanyolországi katalán vezetők részvételével.

Tőkés László kinyilvánította szolidaritását azokkal a katalán politikusokkal, akik a katalán függetlenségi népszavazás miatt kerültek börtönbe Spanyolországban, és azokkal a katalán európai parlamenti képviselőkkel, akik mentelmi jogát hétfőn vonta meg az Európai Parlament, hogy kiszolgáltassa őket a spanyol bíróságoknak. Úgy vélt, a katalán EP-képviselők kiadatása, rendőrkézre juttatása az EP és az európai demokrácia számára egyaránt szomorú.

„Mi csak autonómiát akarunk, nem függetlenséget, mégis ugyanaz a sors jut ártatlan székely politikai foglyainknak, mint a katalán vezetőknek" - jelentette ki a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügyére utalva. Tőkés László tudni szeretné, hogyan szavazott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két EP-képviselője, Vincze Loránt és Winkler Gyula a katalán vezetők mentelmi jogáról.

A politikus bírálta az RMDSZ-t és Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, amiért Klaus Iohannis államfő tavalyi magyarellenes megnyilvánulása után „szerecsenmosdatásba kezdett”, és nem foglalkozik a „székely politikai foglyok” ügyével. Tőkés szerint a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésnek az a célja, hogy megszüntesse Székelyföld száz éve tartó gazdasági diszkriminációját, és megteremtse az itthon maradás feltételeit a székelyföldi fiataloknak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke kijelentette: azt szeretné, ha a nemzeti régiók európai uniós kezdeményezése kétpólusúvá válna, és a Kárpát-medencei magyar pólus mellett a spanyolországi katalánok és baszkok mozgalmai képeznék a másik pólust.

Erika Casajoana Daunert, a katalán nemzetgyűlés tagja elmondta: a nemzeti régiók polgári kezdeményezésnek a spanyolországi támogatottsága nagymértékben a katalán függetlenségi mozgalomnak köszönhető. „Mindig a kisebbségek mellett, az állam nélküli nemzetek mellett leszünk” - jelentette ki a katalán politikus.

(Címlapfotó: MTI)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?