Több mint ötezer környezetbarát lakást építenek a fiataloknak, a tanügyben és az egészségügyben dolgozóknak

Hétfőtől pályázhatnak az önkormányzatok arra a fejlesztési minisztérium által biztosított támogatásra, amelyből több mint ötezer energiahatékony és környezetbarát lakást építünk a fiataloknak, a tanügyben és az egészségügyben dolgozó személyeknek – írja közleményében az RMDSZ. A beruházásra 370 millió eurót biztosít a helyreállítási alapból a szaktárca.

„Felmértük, megkérdeztük, mit építsünk ahhoz, hogy a helyi közösségek, az emberek élete jobb legyen, rendezettebbé, környezetbaráttá alakítsuk településeinket. Nagyvárosokban az egyik legnagyobb gondot a lakhatás jelenti, ezért a fejlesztési minisztérium fiataloknak szánt lakásokat is épít a helyreállítási alapból. Olyan épületeket, amelyek kevés és megújuló forrásból származó energiát igényelnek, és okosan, takarékosan használják azt fel. Ezt jelenti az nZeb plusz épület” – nyilatkozta Cseke Attila fejlesztési miniszter.

Illusztráció: RMDSZ

 „Minden önkormányzat megtervezheti a saját épületét, vagy segítségként használhatja azt a tervet, amelyet a minisztérium bocsát rendelkezésre” – monda el a tárcavezető, majd hozzátette, a minisztérium tervében egy hat lakrészes épület szerepel: kétszobás, 65 négyzetméteres lakásokkal, az épület minden szabálynak megfelel, és rendelkezik a szükséges engedélyekkel.

Az nZeb (Near-zero energy building) épületeket áramtermelés és melegvíz-előállítás céljából napelemekkel látják el, hőszigetelik és hatékony nyílászárókat szerelnek rá. Hőpumpák segítségével meleg vizet vagy 10 Celsius fokos levegőt vonnak fel az altalajból, amelynek köszönhetően nyáron hűthető az épületet, télen pedig kevesebb energiával melegíthető fel szobahőmérsékletre. Az épületekben intelligens informatikai rendszerek működtetik majd a fűtést, a klímát, a világítást, a felszerelésnek köszönhetően a lakások fenntartási költsége kisebb lesz, ami a növekedő energiaárak tükrében fontos szempont – mutatott rá az a fejlesztési miniszter. Az üvegházhatáshoz nem járulnak hozzá ezek az épületek, a környezetünket védjük meg ezáltal – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?