Több mint négyezer diák kapott ingyenes buszbérletet Csíkszeredában

Fotó: Csíkszereda polgármesteri hivatalaaCsíkszeredában március 1-jétől 4135 diák utazhat ingyenesen a helyi buszjáratokon. A bérlet megszerzésének egyetlen feltétele, hogy a diák csikszeredai lakos kell legyen.

„Nem titkolt célunk, hogy ezzel a lépéssel előkészítsük a 23 járműből álló új autóbuszflotta bevezetését. Meggyőződésünk, hogy hosszú távon úgy tudjuk majd vonzóvá tenni a tömegszállítást, ha kisebb lépésekben rászoktatjuk a városlakókat és meggyőzzük őket, érdemes használni a városi járatokat – mutatott rá Korodi Attila Csíkszereda polgármestere.

Eddig 300–400 diák rendelkezett bérlettel, a legtöbben pedig azért nem igényeltek bérletet, mert sok volt az utánajárás – mutatott rá Demény Attila, a Csíki Trans Kft. ügyvezető igazgatója, aki a technikai részleteket ismertetve elmondta: a kibocsátott bérletek egy naptári évre érvényesek, a jogosultak listáját viszont havonta frissítik. Ha például egy diák elköltözik a városból vagy iskolát vált, a kártyáját visszavonják, vagy adott esetben újat bocsátanak ki.

„Már most nagyon pozitív visszajelzések érkeznek, elsősorban a sofőröktől, akik arról számolnak be, hogy az autóbuszok megteltek élettel, a Natúr lakóparkból például utasokkal tele busz indul be a városba” – mesélte a polgármester, majd hozzátette, mindez nagymértékben annak köszönhető, hogy az oktatási intézmények nagyon operatívan álltak e nagy volumenű feladat megoldása mellé.

A jövőre vonatkozó tervek között szerepel, hogy a bérleteket QR-kóddal látják el, majd a sűrített gázzal működő autóbuszok forgalomba állításakor már áttérnek egy NFC-alapú rendszerre, mellyel sokkal egyszerűbbé válik a bérletek érvényesítése és nyomon követése is. Mindezek mellett, a bérletek számát is szeretnék növelni, a közeljövőben még pár száz bérletet osztanak majd ki.

(Fotó forrása: Facebook/Csíkszereda Városháza)

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?