Több mint 1400 önkormányzat gazdálkodhat 2,4 milliárd euróból

Több mint 1400 polgármesteri hivatal gazdálkodhat az országos helyreállítási terv (PNRR) révén rendelkezésükre bocsátott 2,4 milliárd euróból – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök kedden, a Felújítási hullám nevű pályázati kiírás első nyertes projektjeire megkötött szerződések aláírásán.

A fejlesztési minisztérium 92 millió lej értékű támogatási szerződéseket írt alá különböző helyi hatóságokkal iskolák és polgármesteri hivatalok felújítására, energiahatékonyság-növelő munkálatokra, illetve bizonyos középületek hőhatékonyságának növelésére.

Az eseményen jelen lévő miniszterelnök azt mondta, a kormány elkötelezetten dolgozik azon, hogy az országos helyreállítási terven keresztül kiutalt összegeket le tudják hívni. Kedden hét polgármesteri hivatal fejlesztési projektére írták alá a szerződést, de további 1430 önkormányzat kezdhet beruházásokba, a rendelkezésükre álló keretösszeg 2,4 milliárd euró – hangsúlyozta Ciucă.

A miniszterelnök hozzátette, hogy a kormánynak rövid idő alatt sikerült teljesítenie a PNRR-ben kitűzött összes mérföldkövet és célt. „Ezzel egyidejűleg be tudtuk nyújtani az első finanszírozási kérelmet Brüsszelnek. A kormány most dolgozik a második pályázaton, hogy az év végére megkaphassuk a PNRR keretében erre az évre kiutalt teljes összeget, mintegy 10 milliárd eurót” – tette hozzá Ciucă.Fotó: gov.ro

A szerződések aláírásán jelen volt Kelemen Hunor kormányfőhelyettes, Cseke Attila fejlesztési miniszter és Marian Neacşu kormányfőtitkár is. Az RMDSZ közleménye idézte Cseke Attilát, aki kiemelete: hét finanszírozási szerződési hagyott jóvá kedden a fejlesztési szaktárca. A helyreállítási alapból támogatott első hét beruházás között szerepel a kökösbácsteleki iskola és a Szatmár Megyei Tanács épületeinek energiatakarékossá tétele.

„Kormányzásunk legelejétől kezdve egyértelművé tettük, hogy mi fejleszteni akarunk iskolákat, középületeket, alap- és közúti infrastruktúrát. Ezek tudnak lendíteni az életminőségen és járnak gazdasági haszonnal Románia számára. Az elmúlt másfél évben ezt a szempontot érvényesítettük a kormányban a hazai és az uniós pénzek elosztásakor, az RMDSZ érvei pedig következetesek voltak és elég erősek. A következő időszakban a helyreállítási alapból és hazai forrásból 2,4 milliárd euró értékben újabb 1430 projektet fog aláírni épületfelújításra a fejlesztési szaktárca” – hangsúlyozta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Alig négy hónap telt el azóta, hogy a minisztérium közzétette a pályázati útmutatót, ezzel tettük meg az első lépést azon az úton, amely a finanszírozások mai jóváhagyásához vezetett. Az önkormányzatok számára átlátható, digitális pályázási felületet biztosított a minisztérium, amelynek köszönhetően rekordidő alatt bonyolítottuk le a finanszírozási kérelmek leadását. Gratulálok minden helyi közösségnek és minden önkormányzati vezetőnek, aki tervezni és pontosan, gyorsan dolgozni tudott” – nyilatkozta az RMDSZ-es tárcavezető.

Cseke Attila elmondta: összesen több mint 92 millió lejre ír alá az önkormányzatokkal finanszírozási szerződést a fejlesztési minisztérium, közöttük a kökösbácsteleki iskola felújítására 2,7 millió lejt biztosít a szaktárca, a Szatmár Megyei Tanács épületére pedig közel 30 millió lejt.

Mint ismeretes, április eleje és május 30. között 1437 finanszírozási kérést iktattak az önkormányzatok a fejlesztési minisztérium épületfelújítási programjára, amelynek uniós összköltsége 2,17 milliárd euró. A keretösszeg 100 százalékára érkezett pályázati kérés, emlékeztetett a fejlesztési miniszter, majd hozzátette, a szaktárca 4333 tömbházlakást és középületet tehet ebből az összegből energiatakarékossá, földrengés- és tűzbiztossá.

Kapcsolódók

Kimaradt?