Tervezet: női kvótától függhet a pártok állami támogatása

Egy törvénytervezet értelmében a politikai pártok csak abban az esetben kapnák meg a nekik járó állami támogatás teljes összegét, ha helyi választott tisztségviselőik és törvényhozóik legalább 30 százaléka nő.

A politikai pártok finanszírozásáról szóló 2006/334-es törvényt módosító tervezetet Cristina Trăilă nemzeti liberális párti és Laura Vicol szociáldemokrata párti képviselő nyújtotta be a parlamentbe, számol be az Agerpres hírügynökség.

A módosító javaslat szerint a politikai pártok csak abban az esetben kapnák meg a nekik járó állami támogatás teljes összegét, ha helyi választott tisztségviselőik, illetve képviselőik és törvényhozóik legalább 30 százaléka nő. Ha ez a feltétel nem teljesül, az állami támogatás összege a megválasztott férfiak és nők százalékos aránya közötti különbségnek megfelelő mértékben csökkenne. A tervezet előírásai 2029. január 1-től lépnének hatályba.Illusztráció: Youviews Mindstick Az indoklásban a kezdeményezők hangsúlyozzák, hogy „a nők és férfiak közötti egyenlőség alapvető jog", amelyet a Lisszaboni Szerződés, az egyenlő bánásmódról szóló irányelv, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata és a nők politikai jogairól szóló egyezmény is szentesít. Mindazonáltal a 2019-es európai parlamenti választásokon megválasztott tisztségviselők alig 21,2 százaléka volt nő, a 2020-as parlamenti választásokon ez az arány 18,24, a 2020-as helyhatósági választásokon pedig 13,4 százalékot tett ki.

A nemek közötti egyenlőség európai mutatója alapján 2021-ben az utolsó előtti helyen állt Románia, a sereghajtó Görögország előtt. Bár a 2020-as parlamenti választásokon 2016-hoz képest nőtt a női jelöltek aránya, a nők részaránya a parlamentben a 2016-os 19,1 százalékról 18,24 százalékra csökkent 2020-ban, és ezzel Románia világviszonylatban a 124. helyet foglalja el – érveltek a javaslat kidolgozói.

A törvénytervezetet előbb a szenátus vitatja meg, majd a képviselőház szavazhat róla döntő házként.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?