Tavaly közel 45 millió lej kártérítést fizettek a biztosítók lakástüzek miatt

A Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetségébe (UNSAR) tömörült társaságok tavaly 43,3 millió lejt fizettek csak a lakóingatlanokban történt tűzkárokra, 69 százalékkal többet, mint 2021-ben.

Fotó: katasztrófavédelem

Az UNSAR kedden ismertetett adatai szerint a biztosítók 2022-ben az előző évnél 74 százalékkal több, összesen 1539 tűzeset miatt fizettek kártérítést az ügyfeleknek, ami fakultatív lakásbiztosítások keretében tavaly kifizetett összes káresemény mintegy 6 százalékát teszi ki.

Az UNSAR emlékeztetett arra, hogy naponta átlagban 19 lakástüzet jegyeznek Romániában, és a fakultatív lakásbiztosítások pénzügyi védelmet nyújtanak az ilyen típusú kockázatok ellen. Ezek csak olyan lakásokra köthetők, amelyek már rendelkeznek a földrengés-, árvíz- és földcsuszamláskárokat fedező kötelező biztosítással. A fakultatív biztosítás előnye, hogy a biztosító a teljes kárt megtéríti, és véd a szélviharok, robbanások, lopások és vandalizmus okozta károk ellen is – hívta fel a figyelmet közleményében az UNSAR.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?