banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Szatmárnémetibe érkezik Luke Jerram Föld-installációja

A világ és Románia számos nagyvárosa után Szatmárnémetibe érkezik Luke Jerram Föld-installációja a polgármesteri hivata és a GM Zamfirescu Kulturális Központ meghívására. A látványos földgömb április 30-a és május 9-e között a Corneliu Coposu sétányon ejti majd ámulatba a szatmáriakat.

„Ez egy igazán különleges kezdeményezés, mely az újdonság erejével fog hatni, elkápráztatva kicsiket és nagyokat egyaránt. Úgy gondolom, hogy a világjárvány sújtotta hónapokban olyan élményeket kell szereznünk a szatmáriaknak, mint amilyen ez is, mely örömöt és reményt hoz a mindennapokba” – mondja Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere.Fotó: Lights On Romania Facebook-oldal

A Lights in the Street programban látható Gaia névadója az őselemek egyikeként testesítette meg a földet, ő volt a Földanya. A brit művész, Luke Jerram fényinstallációja NASA fotók alapján készített hű ábrázolása bolygónknak, a Földnek. Átmérője 7 méter, felületének egy centimétere a Föld bolygó 18 kilométerével méretarányos.

Alkotásával a művész nemcsak elkápráztatni akar, hanem tanítani is, ráébreszteni minket arra, hogy otthonunk, a Föld bolygó egészen különleges. A Naptól számolva harmadik égitest az egyetlen, ahol az általunk ismert formában alakult ki az élet. Minden pillanatban pontosan azt adja nekünk, amire szükségünk van az élethez, a fejlődéshez. Itt az ideje, hogy megértsük, mennyire kiváltságosak vagyunk és viszonozzuk ajándékait.

Gaia másodjára érkezik Romániába, miután a Lights on Romania 2019-es kiadásán Kolozsváron egyszer már megfürdött a csodálkozó tekintetekben. A helyszín ezúttal, a Lights in the Street égisze alatt Szatmárnémeti, ahol folytatja küldetését: felhívja az emberek figyelmét arra, hogy milyen fontos az a hely, ahol élünk. Gaia gyógyító fénye a Corneliu Coposu sétányt világítja be. Egy helyet, ahol csendre és megnyugvásra találhatunk, hiszen ezekre van a mostani körülmények között a leginkább szükségünk.

Az installáció minden nap 5 és 22 óra között lesz látható – ingyenesen – Szatmárnémeti új központjában. A szervezők kérik az érdeklődőket, hogy Gaia megtekintése során is figyeljenek a járványügyi előírásokra, viseljenek maszkot és tartsák be az ajánlott távolságot.

Kapcsolódók

Kimaradt?