Spontán tüntetés Rézbányán: a bányászok nem mennek be a bányába, mert késnek a fizetések

Csütörtökön spontán tiltakozás robbant ki a Bihar megyei Rézbányán, a bányászok nem hajlandóak bemenni a bányába, mert a munkáltató nem tartotta be a bérek kifizetésére vonatkozó ígéreteit. 

A bányászok szakszervezete szerint rendszeresek a késések, ezért arra kéri a gazdasági minisztériumot és az Ásványi Erőforrások Országos Ügynökségét (ANRM), hogy ellenőrizzék, betartja-e a rézércet bányászó Vast Băița Plai RT. az engedélyezési feltételeket.
A második műszakban dolgozó bányászok a vállalat udvarán gyűltek össze, és úgy döntöttek, megtagadják a bányába való belépést, mert a Vast Băița tulajdonosa nem tartotta be ígéretét, miszerint szeptember 20-ig átutalja az esedékes béreiket. Hétfőn már volt egy spontán megmozdulást, amit ezzel az ígérettel zárták le.

Illusztráció: Pexels

„A vállalat vezetőségének meg kell értenie, hogy az Európai Unióban a munkavállalók jogait tiszteletben kell tartani. Lehet, hogy Zimbabwéban, ahol a vállalat működik, az ilyen magatartás megengedett, de az európai értékek tiltják az ilyen viselkedést. Ez a helyzet enyhén szólva is furcsa, tekintve, hogy a bánya rézércet termel ki, egy olyan nyersanyagot, amely rendkívül fontos a jelenlegi gazdasági körülmények között" - áll a sajtóközleményben is.
A szakszervezet követeli, hogy a gazdasági minisztérium és az Ásványi Erőforrások Országos Ügynöksége ellenőrizze, hogy a vállalat befizeti az államkasszába az adókat és a társadalmi járulékokat. a Vast Băița Plai SA, amely rézérceket bányászik a Băița Plai platformon, és amely a brit Vast Resources PLC tulajdonában van, betartja-e az engedélyezési feltételeket, valamint ellenőrizze a Vast Băița Plai SA magatartását az alkalmazottak által visszatartott adók és szociális hozzájárulások állami költségvetésbe történő befizetése tekintetében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?