Sok műszakilag hibás autó járt utakon tavaly

Az elmúlt évben az Országos Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) által ellenőrzött járművek több mint negyedének hibásak volt a lámpái, és több mint 20 százalékuk bocsátott ki a megengedettnél több környezetszennyező anyagot, tudtuk meg az országos hivatal adataiból.

Tavaly 64 096 gépjárművet állítottak meg a RAR és a rendőrség vegyes ellenőrző csapatai a hazai utakon, az autók 45,61 százalékának volt jelentős műszaki hibája. A RAR ugyanakkor azt leszögezte: ezek az adatok nem feltétlenül tükrözik a romániai autópark általános állapotát, a forgalomban ugyanis csak azokat az autókat állítják meg, amelyekről gyanítható, hogy nincsenek jó műszaki állapotban.

Az autók legtöbbjének (27,7 százalék) a lámpáival volt gond, míg a megengedettnél több szennyező anyagot 21,1 százalékuk bocsátott ki, a járművek 12,9 százalékának a gumija vagy a felfüggesztése nem volt rendben, a szélvédőkkel és ablakokkal az autók 11,7 százalékánál volt gond. A fékek az autók 3,92 százalékánál nem voltak rendben, míg a vezérmű az esetek 1,51 százalékában volt problémás, 2,5 százalékuknak a műszaki engedélye volt hamis, lejárt vagy érvénytelenített.

Tavaly összesen 2203 gépjármű lépte át a megengedett szennyezőanyag-kibocsátás felső határát, 3274-et pedig a különféle műszaki hibák miatt kifejezetten balesetveszélyesnek nyilvánítottak. Az ellenőrzések során 2020-ban 20 391 esetben büntettek, 16 592 forgalmi engedélyt vontak be, 147 járművet tettek mozdíthatatlanná és 269 műszaki engedély érvénytelenítettek.

Bihar megyében tavaly 1963 járművet ellenőriztek, ezek 28,12 százalékánál találtak műszaki vagy iratokkal kapcsolatos problémákat, hat autó volt kifejezetten balesetveszélyes állapotban. A műszaki engedélyek 2,24 százaléka hamis volt vagy lejárt, illetve érvénytelenített, az autók egy százalékánál a környezetszennyezés volt magas, 0,31 százalékuk esetében pedig a jármű azonosíthatóságával kapcsolatban merültek fel problémák. Biharban 155 esetben bírságoltak és 112 forgalmi engedélyt vontak be 2020-ban.

Kapcsolódók

Kimaradt?