Sikerrel zárult a Szabad Fogas akció Marosvásárhelyen

Az elmúlt héten a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház elé kikerültek a dobozok és ruhatartók, ahová a segíteni vágyó személyek kabátokat, egyéb meleg ruhákat, illetve adományokat helyezhettek el. Az akció pénteken zárult és nagy érdeklődésre tartott számot, így a szervezők egyértelmű sikerként összegezték azt.

„Minden elképzelést túlszárnyalt a vásárhelyiek segítőkészsége, és nem csak azért, mert a megye más településeiről is jöttek adományokkal. Több mint 800 kilogramm ruha gyűlt össze, legalább 300 kabát és dzseki. Továbbá körülbelül 120 személy vitt el a fogasról és a dobozokból ruhát, de ez sokkal több személyt érint, mivel sokan a kiterjedt családnak is vittek, míg mások csak két-három darabot saját maguk számára” – számolt be a Maszolnak Korek Mária, a Szabad Fogas akciót más szervezetekkel partnerségben szervező Divers Egyesület elnöke.

Amint tőle megtudtuk, a kezdeményezéssel nem csak a hajléktalanokat célozták meg, bár szóltak a hajléktalanszállás igazgatójának és más szervezeteknek is, hogy értesítsék a rászorulókat a lehetőségről. Azt szerették volna, ha olyanok is részesülnek segítségben, akik különben nem kérnek és nem jönnének el ilyen eseményekre.

Fotó: Divers Egyesület - Facebook

„Meleg ételt folyamatosan adunk, ezen a héten is 162 adagot osztottunk ki gyerekeknek és betegeknek” – összegezte az elmúlt hetet Korek Mária, utalva arra, hogy a Szabad Fogas akció mellett a meleg étel osztása folyamatos tevékenység, amelyre egyértelmű szükség van.

Az egyesület elnöke kérdésünkre válaszként elmondta, tapasztalatuk szerint a rászorulók elfogadják a segítséget, de a helyzetük változtatásban való együttműködéséhez már hosszabb időre van szükségük, és van olyan eset, amikor az elmúlt hónapokban változást, előrelépést értek el.

Az egyesület Facebook-oldalán közölte, hogy a megmaradt ruhák a Transilvană Alpha Alapítvány Közösségi Központjának raktárába kerültek, ahova a segítségre szorulók közvetlenül fordulhatnak, illetve a Divers Egyesület sürgősségi segélyraktárában, ahova telefonon lehet fordulni a 0265–311727ées telefonszámon. Itt meleg ételt is lehet igényelni, amelyet a lehetőségekhez mérten a jelentkezők szociális szükségleteinek felmérését követően kínálnak.

Kimaradt?