banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Sertéspestigócot fedeztek fel Arad megyében

Felütötte a fejét az afrikai sertéspestis az Arad megyei Dézna községhez tartozó Mikószalatna (Slatina de Criș) nevű faluban működő disznóhizlaldában – jelentette közleményében a prefektúra.

A tájékoztatás szerint szerdán jelentették az állatok megbetegedését, és a megyei járványmegelőzési bizottság elrendelte az óvintézkedések meghozatalát a járvány megfékezése érdekében.

Sertéspestis miatt elpusztított állatok elföldelésének előkészületei | Illusztráció: AgerpresA döntés értelmében a falu három kilométeres körzetében védelmi területet, tíz kilométeres körzetében pedig megfigyelési területet alakítanak ki. Az ezekbe a körzetekbe eső településeken kötelező az ólakba zárni a sertéseket, tilos a disznók legeltetése a határban, lápvidéken, hogy ne érintkezzenek a vaddisznókkal.

Az állatok esetleges megbetegedését azonnal jelenteni kell a körzeti állatorvosnak. Az is jelenteni kell, ha elhullott disznó tetemét találják meg közterületen vagy a közeli erdőkben.

Az érintett településeken az intézkedés feloldásáig tilos állatvásárokat szervezni.

Márciusban a Kürtösi Agráripari Kombinát mácsai farmján alakult ki sertéspestis-góc, akkor 22 ezer disznó esetében rendeltek el kényszervágást.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?