Sepsiszentgyörgyön sok az engedély nélkül működő szálláshely

Sepsiszentgyörgyön 38 engedélyezett szálláshely működik – 385 szobával és 830 ággyal –, ám az ismert nemzetközi szálláskereső oldalakon további 23 olyan szálláshelyet hirdetnek, amelyek nincsenek engedélyezve, mutatott rá a háromszéki turizmus állapotát elemző sajtótájékoztatón László Endre, a székelyföldi turisztikai klaszter elnöke. Gondot jelent még, hogy az engedélyezettek fele tartozik a turistáktól begyűjtött idegenforgalmi adóval.

A háromszéki kereskedelmi kamara turisztikai szakembere arra is felhívta a figyelmet, hogy a sepsiszentgyörgyi városháza tavalyelőtt bevezette az éjszakánkénti 2 lejes idegenforgalmi adót a 14 év feletti turisták esetében. Ezt az összeget a szálláshelyek kell begyűjtsék a vendégeiktől és befizessék a helyi adóhivatalba.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata Gond az, hogy ezt egyes szállásadók semmibe veszik, holott a befolyt összeget a helyi turizmus javára fordítják, például a turisztikai attrakciók és szálláshelyek reklámozására vagy nemzetközi vásárokon való részvételre költik. A sepsiszentgyörgyi panziók fele nem fizette be a turistáktól begyűjtött idegenforgalmi adót és az általuk jelentett vendégéjszakák és a begyűjtött idegenforgalmi adó összege nem talál.

László Endre arra figyelmezteti a szállásadókat, hogy a nemrégiben történt tragikus panziótűz miatt a hatóságok fokozottan ellenőrzik a működési és tűzvédelmi engedélyeket, ráadásul idéntől súlyos bírsággal büntethető aki működési engedély nélküli szálláshelyet hirdet az interneten. A szakember arra biztatja az érintetteket, hogy segítségért keressék a háromszéki kereskedelmi kamarát és a székelyföldi turisztikai klasztert ahhoz, hogy egyszerűsített eljárással, ingyenesen megszerezzék a működési engedélyüket.

Fejlődik a háromszéki turizmus, de kevés a külföldi vendég

Tavalyelőtthöz képest az elmúlt esztendőben 10 százalékkal nőtt a Kovászna megyébe látogató turisták száma – derült ki a megyei tanács és a kereskedelmi kamara turisztikai szakembereinek elemzéséből.László Endre és Deák Gyöngyvér | A szerző fotója 2022-ben közel 156 000 látogató érkezett Háromszékre, tavaly pedig közel 172 000 turista látogatott megyénkbe. Az egyik probléma továbbra is az, hogy kevés külföldi turista jönnek Romániába, de Kovászna megyébe is. Háromszéken kevesebb mint 10 százalék a más országokból érkező vendégek aránya.

A turisták Kovászna városban töltik a legtöbb éjszakát, a fürdővárosba látogatók akár kilenc napig is maradnak, ami az állam által finanszírozott kezelési jegyekkel magyarázható. Amúgy a megyei átlag 3,7 vendégéjszaka, ami 13,17%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Háromszék teljes turista forgalmának több mint 22 százalékát a bálványosi wellness szálloda vonzza. A bálványosi szállodának tavaly több mint 38 ezer látogatója volt. László Endre a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment elnöke szerint vannak jó jelek a turistaforgalom növekedésében, arra számítanak, hogy minden évben 10 százalékos növekedést fognak elérni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?