Sepsiszentgyörgyön már elfogytak a januári oltási időpontok

Hétfő délig a Sepsiszentgyörgyön elérhető 1200 oltási időpontból 900 már foglalt volt, a háromszéki megyeközpontban januárra már beteltek a rendelkezésre álló oltási időpontok, tájékoztatott az önkormányzat.

Az országos internetes előjegyzési felületen továbbra is lehet iratkozni a későbbi időpontokra, bár a rendszer hétfőn nehézkesen működött, esetenként akadozott. Ebben a szakaszban a 65 év feletti személyek, a krónikus betegek, illetve a kulcsfontosságú területeken dolgozó személyek igényelhetik a koronavírus elleni védőoltást.

Háromszéken a tervezett nyolc oltási központ helyett hétfőn három nyílt meg, így Sepsiszentgyörgyön a Dália utcában, Kézdivásárhelyen a sportcsarnokban és Kovásznán a szívkórházban kaphatják meg a vakcinát azok, akik a második oltási szakaszban regisztráltak és időpontot kaptak. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat fel van készülve az újabb központok beüzemelésére, amennyiben ezt a helyi vagy központi egészségügyi hatóságok kérvényezik.

Késve indult az oltási kampány, mert nem volt mivel oltani

Sepsiszentgyörgyön hétfőn háromórás késéssel kezdődött meg az oltási kampány második szakasza. A Dália utca 1-es szám alatt berendezett oltási központot az egészségügyi előírásoknak megfelelően felkészítették és a közegészségügyi igazgatóság hétvégi tereplátogatása nyomán a szakemberek által jelzett módosításokat is elvégezték, így hétfőn reggel 8 órakor a központ megfelelt minden előírásnak, ám a kampány második szakasza néhány órás késéssel kezdődhetett el.

Ennek oka, hogy az oltási kampányban részt vevő egészségügyi hatóságok közötti félreértés miatt a vakcinához szükséges fiziológiás oldat nem érkezett meg időben a Sepsiszentgyörgyre, tájékoztatott az önkormányzat. Az önkormányzat tájékoztatása szerint január 19-től, keddtől kezdődően Sepsiszentgyörgyön egy mozgó csapat elkezdi a szociális intézmények kedvezményezettjeinek oltását.

A pedagógusok kevesebben kérik az oltást, mint az önkormányzati alkalmazottak

A háromszéki pedagógusok 31 százaléka kérte eddig a vakcinát. Ezzel szemben a Kovászna megyei önkormányzat és a prefektúra alkalmazottainak több mint fele igényli azt. Kiss Imre főtanfelügyelő szerint a 2750 pedagógus közül több mint 850 iratkozott fel az oltást igénylők listájára.

Az oktatásban dolgozók egy része azért nem kéri az immunizálást, mert nem rég átesett a fertőzésen, egy részük még vár, hogy megtudja, jelentkeznek-e mellékhatások a beoltott kollégáiknál. A főtanfelügyelő arra számít, hogy az első visszajelzések után az oltásra jelentkezők száma megnövekszik, és a pedagógusok többsége kéri majd a vakcinát.

Kovászna megyében arra készülnek, hogy február 8-tól a pedagógusok és a diákok visszatérnek a tanintézetekbe. A tanfelügyelőség eddig 2800 liter fertőtlenítőt, 280 ezer védőmaszkot osztott szét a tanintézetek között.

(Címlapkép: Kocsis B. János)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?