Románia a 15. legszennyezettebb levegőjű európai ország

Románia a 15. helyen áll Európában a legszennyezettebb országok lajstromában, Bukarest a világ 51. legszennyezettebb nagyvárosa az IQAir, a légszennyezettséget mérő globális platform összesítése szerint – írta a Greenpeace Románia keddi sajtóközleményében.

A statisztikák szerint a megfigyelt országok 84 százalékában tavaly javult a levegő minősége, főleg a koronavírus-fertőzés terjedésének lassítását célzó globális intézkedéseknek köszönhetően. 2020-ban jelentősen javult a levegő minősége 2019-hez képest, olyan városokban, mint Peking (-11 százalék), Chicago (-13 százalék), Delhi (-15 százalék), London (-16 százalék), Párizs (-17 százalék) és Szöul (-16 százalék).

A világszerte a megfigyelt 106 országból csak 24 tartotta be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020-ra kiadott, a PM2,5-szennyezésre (a 2,5 mikrométer alatti részecskeátmérőjű szálló por) vonatkozó éves ajánlásait. Az európai városok mintegy fele tavaly meghaladta a PM2,5 által okozott éves szennyezés WHO-ajánlását. E tekintetben Délkelet-Európa, elsősorban Bosznia és Hercegovina, Észak-Macedónia és Bulgária volt a csúcson, Románia a 15. helyen van Európa legszennyezettebb országainak rangsorában.

A dokumentum szerint az európai városok krónikusan szennyezettek, 18 százalékukban évente 50 vagy annál több olyan nap van, amikor átlépik a WHO által kitűzött határértékeket. Ezenkívül relatív a kormányzatok levegőminőség-jelentése, hisz míg Észak- és Nyugat-Európában a legsűrűbb a levegőminőséget ellenőrző hálózatok száma, ezt 818 városban monitorozzák, addig Kelet- és Dél-Európában csak 616 várost födnek le a hálózatok.

„A romániai városokban a hatóságok nem ellenőrzik megfelelően a PM2,5 helyzetét. Ennek az adathiánynak az eredményeként megjelent több független mérőhálózat, amelyek értékes adatokat tárnak a nyilvánosság elé. Bukarestben a hat hivatalos mérőállomás közül csak egy figyeli a finom port, és az is a város szélén, a Morii-tó partján található, így a rögzített értékek nem igazán relevánsak” – mondta Alin Tănase, a Greenpeace Románia kampánykoordinátora.

A szakjelentés része a világ legszennyezettebb fővárosainak rangsorolása is, amelyben Bukarest az 51. helyet foglalja el. Ezt a listát Delhi (India) vezeti, a legutolsó helyeken Új-Zéland, illetve az északi államok, Svédország és Dánia fővárosai találhatók.

(Címlapi illusztráció forrása: pixabay.com)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?