Riasztották szerdán reggel a sepsiszentgyörgyieket: medve kószált a városban

Riasztást kaptak szerdán reggel a sepsiszentgyörgyiek: a Ro-Alert üzenetben medve jelenlétére figyelmeztették a városlakókat.

A Kovászna megyei katasztrófavédelem által küldött üzenet alapján a vadállatot a volt csempegyár környékén, a Păius David sugárúton észlelték. Arra kérték a lakosokat, hogy lehetőleg kerüljék el a környéket, maradjanak otthon. Maradjanak távol a medvétől, ne etessék és ne fényképezkedjenek vele. Gondoskodjanak a háziállataik biztonságáról.

A fotó illusztráció: MTI/Veres Nándor

Amint arról beszámoltunk, június folyamán a sepsiszentgyörgyiek nyolc alkalommal kaptak medveriasztást a Ro-Alert rendszeren keresztül. A háromszéki megyeszékhelyen az elmúlt egy évben összesen nem volt ennyi medveriasztás.

Legtöbb alkalommal – összesen hétszer – a város nyugati részében bukkant fel a medve, a Szemerja negyedben, az Őrkőn vagy a Sugásfürdő fele vezető Borvíz utcában. A medve jelenlétét a 112-es sürgősségi hívószámon jelentik, ám az esetek többségében, mire a csendőrök kiérnek a helyszínre, már nem találják, vagy érkezésükre visszaszalad az erdőbe.

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, Gheorghe Neagu azt nyilatkozta, több mint 2000 medve él a megye területén, és adataik szerint a nagyvadak csak ebben az évben több mint 563 ezer lej értékben okoztak kárt. Ebből eddig 291 ezer lej kártérítést folyósítottak a jogosultaknak.

Idén 35 szarvasmarhát, 210 juhot, hét kecskét, 27 sertést, egy lovat, 635 szárnyast, 31 nyulat pusztítottak el a medvék a megyében és tönkretettek 38 méhkast. Kárt tettek továbbá 35 hektár kukoricában, két hektár búzában, valamint kisebb területeken más termésben is.

Ebben az évben három ember sérült meg medvetámadásban a megyében, egyikük szitabodzai, ketten bölöniek.

„Egyértelmű, hogy elszaporodtak a medvék (...) Azt hiszem, ökológiai katasztrófa felé tartunk. Egy bizonyos ponton teljesen el fogjuk veszíteni az ellenőrzést fölöttük. Olyan nap is van, amikor hatszor szállunk ki kármegállapításra” – fogalmazott Gheorghe Neagu.

A környezetvédelmi ügynökséghez 2022-ben 273 bejelentés érkezett medve okozta károk miatt, 2021-ben 337, 2020-ban 194 ilyent regisztráltak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?