banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Rémisztő számot „dobott be” Valeriu Gheorghiţă a delta variánsról

Fotó: AgerpresA koronavírus delta-változata nagyon könnyen terjed, így egyetlen pozitív eset több mint 390 ezer fertőzöttet eredményezhet - figyelmeztetett kedden Valeriu Gheorghiţă, az országos oltáskampány koordinátora.

Gheorghiţă kifejtette, jelenleg a delta variáns a domináns. Míg a korábbi, alfa vírustörzs reprodukciós rátája körülbelül 2 volt, addig a delta vírustörzs reprodukciós rátája 5 körüli. Ez azt jelenti, hogy nyolc fertőzési ciklus után, körülbelül két hónapon belül egy alfa variánssal megfertőződött személy 256, míg egy delta variánssal megfertőződött személy 390 ezer ember megfertőződését okozhatja. „A delta variáns terjedése a gyerekkori betegségek - kanyaró, bárányhimlő - terjedéséhez hasonló. Nagyon könnyen terjed” – mondta.

Covid-19 és influenza elleni oltás egy dózisban?

A COVID-19 elleni vakcinát fel lehet venni akár az influenza oltással egyszerre - tájékoztatott kedden Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampányt koordináló bizottság vezetője. A háziorvosnál influenza elleni oltásra jelentkezők felvehetik a koronavírus elleni oltást is, magyarázta a katonaorvos a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

A harmadik dózis beadásával kapcsolatban Gheorghiţă emlékeztetett, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jelenleg a BioNTech Pfizer által benyújtott tudományos adatokat elemzi, és hamarosan a Moderna által benyújtott adatok is sorra kerülnek. „Nagyon valószínű, hogy október első hetében kiadják az engedélyt a harmadik adag beadására” - mondta. Hozzátette, hogy az egészségügyi illetékesek javaslata szerint a harmadik dózist a rossz immunállapotú személyeknek - beleértve a 65 fölötti időseket is - kellene felvenniük, illetve azoknak, akik esetében legalább egy fél év telt el a második dózis felvétele óta. Megemlítette azonban, hogy elméletileg nincs szükségük egy harmadik dózisra azoknak a személyeknek, akik felvették a teljes oltást, és emellett át is estek a koronavírus-fertőzésen, mivel szervezetükben az antitestek száma sokkal magasabb.

Az 5-11 évesek beoltásáról

Év végéig ajánlást fogalmazhat meg az Európai Gyógyszerügynökség az 5 és 11 év közötti gyerekek beoltásáról. Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampány vezetője elmondta, információi szerint a Pfizer BioNTech gyógyszervállalat október vége körül nyújthatja be a dokumentációt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelethez, november vége felé pedig az Európai Gyógyszerügynökséghez az 5-11 éves korosztály immunizálásáról. Következésképpen lehetséges, hogy az Európai Gyógyszerügynökség már ez év végén kiadjon egy erre vonatkozó ajánlást. Az oltásparancsnok szerint elsősorban a krónikus betegségekben szenvedő gyerekek beoltását fogják javasolni, illetve azokét, akiket súlyos megbetegedés veszélye fenyeget.

Jó hírt kaptak az „astrások”

Az AstraZeneca vakcinájából legalább egy adagot felvett személyeknek szakorvos vagy háziorvos ajánlására más típusú szérumot is fel lehet ajánlani második dózisként - jelentette ki Valeriu Gheorghiţă. A Victoria-palotában tartott sajtóértekezleten a katonaorvos rámutatott, vannak olyan személyek, akik bizonyos - leggyakrabban egészségügyi - okokból nem vették fel a javasolt időben a második adag oltást, vagy azért, mert féltek az esetleges mellékhatásoktól, vagy, mert közben megfertőződtek a vírussal. „Nagyon fontos azonban, hogy az egészségügyi szakemberek által ajánlott teljes oltásadagot felvegyük, még akkor is, ha kifutottunk a határidőből. Gyakorlatilag soha nem késő felvenni a második adagot is” – nyomatékosította.

Hozzátette, azok, akik az AstraZeneca vakcinájából egy adagot megkaptak, de bizonyos kockázati tényezők miatt tartanak a második adag beadásától, a másik típusú - mRNS - oltást is megkaphatják az oltásképlet kiegészítésére, de kizárólag szakorvos vagy háziorvos ajánlására.

Azt is megemlítette, hogy a várandós nők, illetve a szoptató anyák esetében is javasolt a koronavírus elleni oltás felvétele.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?