FRISSÍTVE – Rafila: szerdától eltörölnek minden korlátozást

Fotó: Gov.ro

FRISSÍTVE: Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kedden délután bejelentette: miután március 8-án éjfélkor lejár a veszélyhelyzet, szerdától minden korábbi korlátozó intézkedés érvényét veszti és újakat már nem vezetnek be. A tárcavezető ugyanakkor leszögezte: továbbra is ajánlják a nyilvános és zárt terekben a védőmaszk viseletét, azonban ez már nem kötelező jellegű. FRISSÍTÉS: A vészhelyzeti bizottság eltörölte a karantént.

Az, hogy a kormány nem hosszabbította meg a veszélyhelyzetet, azt jelenti, hogy március 9-étől kezdődően minden korábbi, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozás érvényét veszíti, ami egy teljesen új helyzetet teremt – jelentette be Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kedden délután. Hozzátette, szakmai ajánlásokat is megfogalmaznak, hogy a következőkben ne újuljon ki a járványhelyzet. Ennek érdekében továbbra is nagyon fontos, hogy ha valaki beteg vagy típustünetei jelentkeznek, ne menjen közösségbe, hanem forduljon orvoshoz és kezeltesse ki magát, de ugyanilyen fontos a rendszeres fertőtlenítés és a kézmosás is.

A tárcavezető elmonda: a veszélyhelyzet lejártával megszűnik a maszkviselési kötelezettség, ugyanakkor szakemberként azt tanácsolja, hogy a nyilvános zárt terekben vagy forgalmas helyeken továbbra is viseljük az orrot és szájat eltakaró megfelelő védőmaszkot.

Szerdától oltási igazolvány felmutatása nélkül szabadon lehet közlekedni és a vendéglátóipari egységek sem kérik ezeket. Ugyancsak 9-étől kezdőden nem szükséges kitölteni az országba belépéskor a digitális beutazási adatlapot (PLF) és oltási igazolást sem kérnek ezután – közölte az egészségügyi miniszter.

Rafila hozzátette: mivel naponta ötezer körüli új koronavírusos esetet regisztálnak és száz körüli az elhalálozások száma is, a helyzet továbbra is arra késztet mindenkit, hogy nagyon elővigyázatos legyen. A fertőzés tüneteivel rendelkező betegeknek ezután is ajánlatos otthon maradniuk, mint bármely más fertőző betegség esetében, hogy ne fertőzzenek meg másokat is. Ugyanakkor a házi elkülönítés ellenőrzését megszüntetik, és „az emberi jóérzésre” bízzák, hogy betegek betartják-e az otthonmaradásra vonatkozó ajánlást.

Az egyetemek átmeneti időt határozhatnak meg arra, hogy az online oktatási formáról mennyi idő alatt térnek át a személyes, illetve jelenléti oktatásra. Az iskoláknak ilyen problémájuk nincs, mivel eddig is jelenléti oktatással zajlott a tanítás – mondta Rafila. A tárcavezető hozzátette: a kórházakban, ahol eddig koronavírusos betegeket kezeltek, ezután is ellátják őket, ám az új fertőzöttek számának csökkenésével folyamatosan minden kórház visszatérhet a régi, megszokott rendszeréhez.

Mint korábban a Maszolon megírtuk, immár nem korlátozzák a rendezvények megszervezését sem, illetve az éttermek, bárok, színházak, mozik is teljes kapacitással működhetnek.

90 napig még érvényesek a lejárt okmányok

Lucian Bode belügyminiszter közleményben hozta a nyilvánosság tudomására, hogy szerdától nem korlátozzák a gyülekezést, szervezhetők tüntetések, felvonulások, koncertek és más nyilvános események, akadálytalan lesz a személyek és járművek közlekedése a nap bármely órájában.

Szerdától a helyi rendőrségek visszakerülnek a helyi önkormányzatok hatáskörébe, és kikerülnek a belügyminisztérium irányítása alól az önkéntes katasztrófavédelmi alakulatok és a mentőszolgálatok. A tárca közlése szerint újra megnyit a veszélyhelyzet idején lezárt vagy korlátozott forgalommal működő nagykárolyi román–magyar vasúti határátkelő és a lipniţai román–bolgár határátkelő.

A minisztérium ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a lejárt határidejű személyi okmányok (személyazonossági kártya, gépkocsivezetői jogosítvány) a veszélyhelyzet megszűnte után is 90 napon érvényesnek tekinthetők.

Eltörölték a karantént

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) kedd esti határozatával eltörölte a koronavírus-fertőzöttekre, a kontkatszemélyekre és a védettség nélküli beutazókra vonatkozó karanténszabályozást. A legutóbbi, január 31-i CNSU-határozat 5 napos elkülönítést írt elő.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?