banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

Próbanépszámlálást tartanak a jövő hónapban, tesztelik az önkitöltés módszerét

Márciusban ötvenezer lakos bevonásával próbanépszámlálást tartanak a jövő évi hivatalos népszámlálás előkészítéseképpen közölte szerdán a statisztikai hivatal (INS).

Az INS által kiválasztott háztartások lakóinak függetlenül attól, hogy román állampolgárok-e, vagy sem március 1016. között lesz lehetőségük arra, hogy adataikat önállóan töltsék ki az internetes kérdőíven. A hazai népszámlálások történetében első alkalommal alkalmazzák az önkitöltés módszerét. Az INS szerint a számítógépen, okostelefonon vagy táblagépen is használható módszer előnyei közé tartozik, hogy csökkenti a fertőzésveszélyt a koronavírus-járvány közepette, mindenki maga gondoskodhat az összeírt adatok hitelességéről, az adatrögzítésre pedig mindenki a számára alkalmas időpontban szakíthat időt.

Azokat, akik az önkitöltést nem tudják elvégezni, március 2231. között személyesen is felkeresik a számlálóbiztosok.

A próbacenzussal az adatok begyűjtését, tárolását és feldolgozását tesztelik. Az INS közleménye leszögezi, hogy a népszámlálási műveletek során betartják az adatvédelemre vonatkozó törvényes előírásokat és uniós irányelveket, azt ígéri: a statisztikai célból begyűjtött, a feldolgozás során névtelenné tett személyes adatok nem fognak kiszivárogni vagy nyilvánosságra kerülni. A statisztikai hivatal ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a népszámlálás során az adatszolgáltatás megtagadása kihágásnak minősül, ami 1000-től 5000 lejig terjedő bírsággal sújtható.A kérdőívek online tölthetők ki | Fotó: rmdsz.ro

Az RMDSZ javaslatai alapján a tavaly ősszel véglegesített népszámlálási törvénybe bekerült, hogy az útmutatókat és kérdőíveket a kisebbségek nyelvén is elérhetővé teszik. A törvénymódosítás előkészítését külső szakemberként segítő Barna Gergő szociológus erről a Krónika című erdélyi lapnak úgy nyilatkozott: remélhetőleg többen és könnyebben fogják etnikai hovatartozásukat vállalni, ha anyanyelvükön jobban megértik a feltett kérdéseket, és az internetes felületen maguk gondoskodhatnak arról, hogy az űrlap etno-kulturális részét is kitöltsék.

Romániában a népszámláláson megállapított lakosságaránytól függ, hogy egy adott településen joga van-e valamely nemzeti kisebbségnek az anyanyelvű tájékoztatásra, feliratozásra, joga van-e anyanyelvét használni a hivatalokban. A jelenlegi jogszabályok szerint a nyelvi jogok húsz százalékos arány felett illeti meg a nemzeti kisebbségeket.

Az INS honlapján egyelőre csak román és angol nyelven lehet elérni a romániai próbacenzus regisztrációs oldalát.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?