Hamarosan meghirdetik a BGA pályázatokat

Hamarosan meghirdetik a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA)  pályázatait, mondta el kedden egy sepsiszentgyörgyi sajtóbeszélgetésen Potápi Árpád János Magyarország kormányának nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette, összehívták a szakmai tanácskozást a Kárpát-medencéből a lebonyolító szervezetekkel, nem lesz semmilyen változás, egyetlen program sem áll le, hamarosan meghirdetik a pályázatokat.

A gazdaságfejlesztési támogatásokról az államtitkár kifejtette, a program a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozik, szeretnék, ha még több vállalkozót be tudnának vonni, ami megköveteli a román kormánnyal való egyeztetést, mint ahogy történt Székelyföld esetében is. „Reméljük a román fél is engedékenyebb lesz, hiszen a vállalkozások, melyeket a magyar kormány támogat, romániai cégek, Romániában vannak bejegyezve, itt adóznak. Románia gazdaságának is érdeke, hogy újabb vállalkozókat tudjunk bevonni ebbe a körbe, tágítani tudjuk a gazdasági támogatások területi lefedettségét " – mondta Potápi Árpád János.

Potápi Árpád János a bodvaji megemlékezésen| Fotó: Kocsis B. János

Ebben az évben a megkezdett beruházások befejezésére összpontosítanak, a gazdasági helyzet nem olyan, hogy újabb nagyberuházásokat indítsanak, de az sem kizárt, hogy lesznek ilyenek. Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy Magyarország milyen időszakra tervezi a határon túli programjait, beruházásait, Potápi Árpád János leszögezte: ezt soha nem lehet befejezni, hiszen olyan, mint egy családi ház, vagy az úthálózat esetében, mire az ember körbeér, kezdheti elölről. Hangsúlyozta, a határon túl is hasonlóan terveznek, mint Magyarországon, a magyar intézményrendszert, a magyar közösségeket kell megerősíteni, óvodákat, iskolákat, templomokat építenek, újítanak fel.

Rámutatott, a magyar gazdaság nincs rossz helyzetben, ám az energiaválság, a szankciós politika miatt nehezebb az élet, magasak az energiaárak, az infláció. Az adóbevételekből az ország biztonságát is erősíteni kell, ami különben az elmúlt időszakban nem volt prioritás. Ettől még a nemzetpolitikai államtitkárságnál levő, a határon túli programokra szánt pénzek, melyek a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-én keresztül jutnak el a címzettekhez, hasonló nagyságrendűek, mint korábban. A különbség annyi, hogy a költségvetési törvényben szereplő összegeket eddig minden évben megháromszorozták, mert beruházások indultak, illetve folytatódtak.

Az oktatási-nevelési támogatás jelentős mértékű, százezer forintra történő emelése nem a más támogatások rovására történik, arra a magyar kormány biztosította a forrásokat. Azért döntöttek az oktatási-nevelési támogatás emelése mellett, mert az már nem ért annyit, mint amikor húsz évvel ezelőtt elindították.

Potápi Árpád János kedden az erdővidéki bodvaji vashámornál tartott megemlékezésen vett részt. Szerdán a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskola udvarán tornaterem avatón, majd a március 15-ei ünnepségen díszmeghívottként mond beszédet. Mint mondta, bukovinai székelyek leszármazottjaként, felemelő számára, hogy Székelyföldön ünnepelhet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?