banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Pontosítottak a hatóságok: ezekben az esetekben kötelező szabadtéren feltenni a maszkot

Szerda este megjelent a Hivatalos Közlönyben – tehát hatályba lépett – a fertőzött településeken a szabadtéri maszkviselési kötelezettséget előíró tárcaközi rendelet. A belügyminiszter csütörtökön pontosította, hogy milyen esetekben kell feltenni a maszkot és mikor nem bírságolhatnak meg a rendőrök, ha nem viseljük a védőeszközt.Forrás: Agerpres

A belügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium közös rendelete szerint kötelezővé válik a védőmaszk használata szabadtéren is minden olyan településen, ahol az ezer lakosra eső koronavírusos betegek száma az utóbbi 14 napra számítva meghaladja a 6-ot.

Mentesülnek a maszkviselési kötelezettség alól azok, akik magukban vagy a velük egy háztartásban élőkkel közösen valamilyen tevékenységet végeznek a szabadban, például sportolnak. Ugyanakkor a megyei közegészségügyi hatóságok javaslatára a megyei vészhelyzeti bizottságok újabb kivételekről határozhatnak.

Mikor nem bírságolhat a rendőr?

Ha egyedül sétálunk az utcán és nincs senki körülöttünk, természetesen nem kell feltenni a maszkot – jegyezte meg Lucian Bode belügyminiszter a szabály kapcsán csütörtökön.

Az Antena3 műsorában elmagyarázta, ez esetben a rendőr nem büntethet meg senkit, aki nem hordja a védőeszközt. Hozzátette, nem kell eltakarnunk az orrunkat és szánkat akkor sem, ha sportolunk vagy egy perecet majszolunk el a szabadban és nincs senki a közelünkben.

Ám ha zsúfolt helyen tartózkodunk, sétálunk maszk nélkül, a rendőröknek minden eszközük megvan rá, hogy megbírságoljanak – figyelmeztetett a belügyi tárca vezetője. A rendeletben nem pontosították, hogy hány éves kortól kötelezik a maszkviselést.

Fontos hozzátenni, hogy továbbra is érvényben van az a rendelkezés, amely a település fertőzési rátájától függetlenül kötelezővé teszi a maszkviselést a buszmegállókban, piacokon, tömegben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?