FRISSÍTVE – Péntektől újabb 30 nappal hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet

FRISSÍTVE: Elfogadta csütörtökön az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a veszélyhelyzet 30 nappal történő meghosszabbítását elrendelő határozatot.

Az eddigi korlátozások érvényben maradnak | Illusztráció: a csendőrség Facebook-oldalaEnnek alapján szeptember 10-től újabb 30 napon át veszélyhelyzet lesz érvényben Románia területén.

A koronavírus-járvány terjedése elleni védekezésül tavaly március 16-án szükségállapot lépett érvénybe, ami alatt – március 25-től – általános kijárási tilalmat is elrendeltek. A szükségállapotot egy hónappal meghosszabbították, majd 2020. május 15-től felváltotta a védekezés enyhébb formája, a veszélyhelyzet, amit azóta minden hónapban – a CNSU javaslatára – 30 nappal meghosszabbít a kormány.

A CNSU arról is döntött, hogy szeptember 13-tól további hatvan napig folytatják a Nagyszebeni Nemzetközi Repülőtéren azt a kísérleti programot, amelynek keretében a rendőrség nagyszebeni kinológiai központjában kiképzett kutyákkal szimatoltatják ki az érkező utasok esetleges koronavírus-fertőzöttségét.

A „kutyateszten" pozitívnak bizonyuló utasok ingyenes gyorsteszten esnek át. A tesztanyagot a Szeben Megyei Egészségügyi Igazgatóság biztosítja. Hasonló hatvannapos kísérleti program indul szeptember 13-tól a CNSU csütörtöki döntése értelmében a Kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtéren is.

Kapcsolódók

Kimaradt?