Pánikot keltett, hogy lekorlátoznák, mennyit utazhatunk a saját autóval – a miniszter cáfol

Senki nem fogja korlátozni az utazás szabadságát évi 6500 kilométernyi autózásra, bár ez a szám valóban szerepel az üvegházhatás csökkentésére irányuló hosszú távú stratégiában, szögezte le Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető a TVR Info szerda esti műsorában ugyanakkor leszögezte, a hazai polgárok amúgy jelenleg is átlagosan ennél levesebb kilométert vezetnek évente. Mint mondta, nem is érti, honnan terjedt el az információ, hogy 2050-től 6500 kilométernél többet nem lehet közlekedni a saját járművel.

Fotó: Agerpres

„Láttam én is, hogy terjedt a hír a sajtóban, a közösségi médiában, hogy nagy volt a nyugtalanság. Sajnálom, hogy nem tisztáztam ezt hamarabb, de nem gondoltam, hogy ilyen hírek aggasztják a lakosságot. Sem az Európai Unió, sem más egy pillanatig sem tilthatja meg egyetlen állampolgárnak sem, hogy több kilométert tegyen meg autóval, mint amennyit szeretne. Már régen túl vagyunk azokon az időkön, amikor ha páros vagy páratlan rendszámmal csak minden második vasárnap lehetett autózni" – mondta Fechet. A minisztert emlékeztetett, hogy a 6500 kilométer az üvegházhatás csökkentésére irányuló hosszú távú stratégia része.

„A stratégia egy több mint 100 oldalas dokumentum, amely bemutatja, hogy a román állam, mint minden más ország, hogyan próbálja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2050-ig, a mindannyiunk által tapasztalt klímaváltozással összefüggésben. A döntés minden tagállamon múlik. Mi már döntöttünk arról, hogy új, az üvegházhatású gázokat nem termelő nukleáris kapacitást telepítünk, hogy növeljük a szélkapacitást, hogy megnyitunk néhány vízi erőművet, napelemeket telepítünk. Ami az autós forgalmat illeti, 2050-re egyre több elektromos autó fog közlekedni Románia útjain. Kínában, hogy egy példát mondjak, 2023-ban a piacon lévő autók egyharmada elektromos lesz. Amikor matematikai modellezést végeztek a szennyező anyagok és az üvegházhatású gázok mennyiségéről, figyelembe vettek néhány előrejelzést, és a stratégián dolgozó tanácsadók azt vették figyelembe, hogy a román állampolgárok 2050-ben átlagosan mennyit fognak autózni" - mondta. Arra a kérdésre, hogy ez az évi 6500 kilométer mit jelent, Fechet kifejtette, hogy a román polgárok átlagosan még ma sem vezetnek évente ennél többet.

„A 6500 egy statisztikai és átlagos adat, amely egy 2050-re vonatkozó előrejelzéshez kapcsolódik. Senki sem javasolja az utazási szabadság csökkentését, betiltását vagy bármilyen módon történő korlátozását. Nevetséges lenne, ha a rendőrség megállítana, hogy megnézze, hány kilométer van az autón, és megbüntessen" - hangsúlyozta Fechet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?