PSD a minimálbérek emeléséről: az uniós bérezési modellt is figyelembe kell venni

Azért is indokolt emelni a minimálbért 2023 januárjától, mert Románia ezáltal fontos lépést tenne az európai minimálbér bevezetése felé – véli a Szociáldemokrata Párt (PSD).

Az alakulat csütörtöki közleményében leszögezik, a minimálbérrel kapcsolatos döntések meghozatalakor a román politikai osztálynak mindenképpen szem előtt kell tartania a nemrég elfogadott uniós bérezési modellt. A bruttó minimálbér 3000 lejre emelésével Románia fontos lépést tehet a megfelelő minimálbérekről szóló uniós irányelvnek a hazai jogrendbe történő átültetése irányába – nyomatékosították.

Fotó: Kiss Gábor

Mint kiemelték, a január 1-jétől esedékes emeléssel a minimálbér elérné az Országos Statisztikai Intézet (INS) által idén szeptemberre jelentett bruttó átlagbér 46,5 százalékát, 2024. január 1-jétől pedig egyenlő lehet a bruttó átlagbér 50 százalékával, ahogyan azt az uniós direktíva ajánlja.

Jelenleg a minimálbér a bruttó átlagbér 39,5 százalékát teszi ki. „A román minimálbérnek az európai modellhez való felzárkóztatása a legjobb módja annak, hogy megakadályozzuk a fiatalok külföldre vándorlását, és hogy biztosítsuk a szükséges munkaerőt a romániai vállalatok számára” – fogalmaztak. A javasolt európai mechanizmus bevezetése stabilitást, koherenciát és kiszámíthatóságot biztosítana az üzleti szféra számára, ami ösztönözné a magánberuházásokat. Az európai modell alkalmazása országprojektté kellene hogy váljon, amelyet a teljes politikai osztály felvállal – vélekedett az alakulat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?