banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Online érettségi felkészítő platformot indítottak a diákok

A diákok megelégelték, hogy az államra várjanak, amíg az oktatási törvényben előírt kötelezettségét teljesíti: önkéntes munkával hoztak létre maguknak az érettségire és a nyolcadikos országos felmérőre felkészítő digitális platformot – közölte kedden az Adevărul.

A diákok országos tanácsát (CNE) a Bukaresti Műszaki Egyetem számítástechnikai karának hallgatói és több önkéntes középiskolai tanár segítette a honlap kialakításában, amelyre a beüzemelésétől eltelt kevesebb mint egy hét alatt több mint háromezer felhasználó jelentkezett be.

A Vreau la Examen (Vizsgázni akarok) platformot fél év alatt hozták létre, a honlapra pedig feladatok és lehetséges vizsgatételek ezreit töltötték fel a nyolcadikos záróvizsga, illetve az érettségi tantárgyak mindegyikéből. A tanagyag elsajátítása és gyakorlása során a felhasználók nyomon követhetik előmenetelüket saját korábbi teljesítményükhöz viszonyítva, ugyanakkor összevethetik teljesítményüket a többi felhasználó eredményével is.Forrás: cne.vreaula.ro | Képernyőmentés

Romániában már a tíz éve hatályos oktatási kerettörvény is előírta az online oktatást támogató virtuális diákkönyvtár létrehozását, de a nagy késéssel, tavaly elindított EduOnline portál vizsgafelkészítőként nem használható, a nyitóoldalon pedig arra figyelmeztetik a felhasználót, hogy a leckéket több mint tíz éve dolgozták ki, megjelenítésükhöz pedig a tavaly óta már nem támogatott Flash lejátszó telepítése szükséges.

Miután a világjárvány, az óralátogatás többszöri felfüggesztése, és az oktatás internetre költöztetése amúgy is nehéz helyzetbe hozta a diákokat, a CNE úgy értékelte, hogy a végzősöknek nincs már idejük kivárni, amíg az állam hoz létre online vizsgafelkészítő platformot. A diáktanács Facebook-oldalán közzétett felhívásra 90 önkéntes jelentkezett: közülük választották ki azt a 25 tagú csoportot, amely kialakította a honlapot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A tartalmat ellenőrző tanárok nem feltétlenül az „elitiskolákból” kerültek ki, de valamennyien tapasztalt és nagyon segítőkész pedagógusok – mutatott rá Rareș Voicu, a CNE elnöke, aki maga is érettségi előtt áll. A honlapot hamarosan intelligencia- és készségfelmérő tesztekkel, a pályaválasztást segítő önismereti alkalmazásokkal bővítik.

Akik már tudják, hol szeretnének továbbtanulni, azoknak a projektet segítő egyetemisták által létrehozott, a Vreau la Poli (Műegyetemre akarok menni), illetve a Vreau la Medicina (Orvosira akarok menni) néven indult vizsgafelkészítő honlapokat ajánlotta figyelmükbe a CNE elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?