Nyilvántartásba vennék a kábítószer-kereskedőket

A kábítószer-kereskedők nyilvántartásának bevezetését javasolta hétfőn Alina Gorghiu igazságügyi miniszter a szexuális bűnözők nyilvántartásának mintájára.

Erről a Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti frakcióinak ülése után számolt be a sajtónak a politikus.

Közlése szerint ez a nyilvántartás a drogkereskedők azonosításának és operatív megfigyelésének az eszköze lesz. Segítségével a hatóságok ismernék a bűncselekményeik helyszínét, a mozgásukat és módszereiket – magyarázta, hozzátéve, hogy ezek az adatok gyorsan továbbíthatók valamennyi rendőrnek és más bűnüldöző szervnek.

Illusztráció: Pixabay

A miniszter azzal érvelt a nyilvántartás létrehozása mellett, hogy a hazai börtönökben jelenleg fogva tartott 23 ezer elítéltből 1087 kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények miatt került rácsok mögé, és körükben igen magas, több mint 65 százalékos a visszaesők vagy büntetett előéletűek aránya. „Vagyis a drogkereskedők magas bűnözési potenciállal rendelkeznek” – jelentette ki.

Gorghiu hozzátette, hogy a javaslatát megosztotta liberális törvényhozókkal, és nyitott más frakciók politikusainak és a civil szervezeteknek a véleményére is.

Kapcsolódók

Kimaradt?