Nicolae Ciucă: a fogyatékkal élőknek ugyanazok a jogaik, mint bárki másnak

A fogyatékkal élőkkel naponta kapcsolatba kerülünk, az utcán, a munkahelyen, a mindennapi életben, olyan emberek, akiknek ugyanazok a jogaik, mint bárki másnak, és akiknek nem lenne szabad hátrányba kerülniük a különleges igényeik miatt – fogalmazott a fogyatékkal élők nemzetközi világnapján közzétett üzenetében Nicolae Ciucă miniszterelnök.

A kormány szombati közleménye szerint Ciucă emlékeztetett arra, hogy az idei nemzetközi világnap témáját a fogyatékkal élők társadalmi befogadására irányuló megoldások képezik. Ezek kidolgozásához a miniszterelnök szerint ismerni kell az egyes fogyatékossági szintek sajátos nehézségeit.

„Az egészségügyi és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés mellett a munkaerőpiachoz való hozzáférés is rendkívül fontos sok fogyatékkal élő személyek számára, akik képesek bizonyos tevékenységek végzésére. Mindenkinek esélyt kell adni. Számos példát láttunk olyan emberekről, akik leküzdötték korlátaikat, akiket nem győztek le az életüket meghatározó fogyatékosságok, és akiknek sikerült sikeres utat bejárniuk” – idézte a közlemény Nicolae Ciucát.Nicolae Ciucă miniszterelnök | Fotó: gov.ro

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy kormánya a fogyatékkal élők jogainak védelmét biztosító intézményes keret európai követelményekhez és normákhoz való igazításával kezdte a mandátumát. Szerinte azóta fontos lépések történtek ezen a téren: a fogyatékkal élőknek nem kell többé személyesen a szakbizottságokhoz elé járulniuk az állapotuk felülvizsgálásáért, mivel a szükséges dokumentumokat egy online platformon keresztül is be lehet nyújtani.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Nicolae Ciucă ugyanakkor bejelentette: a kormány 5000 euró támogatást tervez nyújtani a fogyatékkal élő személyeknek a munkaerőpiachoz való hozzáférésüket megkönnyítő segédeszközök beszerzésére. Az összegből az országos egészségbiztosítási alapból finanszírozottaktól eltérő eszközök is megvásárolhatók. A miniszterelnök közölte azt is, hogy az országos helyreállítási tervben összesen 197 millió eurót különítettek el a fogyatékkal élők szociális infrastruktúrájának létrehozására és korszerűsítésére, a szociális segélyek utalásának digitalizálására és a hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerőpiaci integrációjára.

„Azt szeretném, hogy minden román állampolgár úgy érezze, tiszteletben tartják, és a fogyatékkal élőknek semmiképp ne legyenek korlátozva az alapvető jogai” – fogalmazott Nicolae Ciucă.

Kapcsolódók

Kimaradt?