Nem támogatja a PNL a vakcina beadásáért járó szabadnapot

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem támogatja koalíciós partnere, az USR–PLUS pártszövetség törvénytervezetét, amely szerint fizetett szabadnap járna azoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen – jelentette be Ludovic Orban.

A párt és a képviselőház elnöke azzal érvelt, hogy a kezdeményezés nem része az oltási stratégiának, és nem vitatták meg a koalícióban sem, ennélfogva a PNL „nem érzi kötelességének" támogatni azt. Orban szerint ugyanakkor egy ilyen rendelkezés diszkriminatív lenne azokkal szemben, akik már felvették az oltást, és nem részesültek szabadnapban emiatt.

Az USR–PLUS törvényhozói által benyújtott javaslat értelmében a koronavírus elleni oltás beadásának napján az alkalmazottak fizetett szabadnapot kapnának a törvény által megszabott pihenőszabadságon felül. A tanulók, egyetemisták és katonák igazoltan hiányozhatnának az oltás napján. Ugyanúgy az oltásra jelentkező gyerek egyik szülője is szabadnapra lenne jogosult a tervezet szerint, amennyiben a gyerek 14 év alatti, vagy fogyatékkal élő és 26 év alatti. A második dózissal történő immunizálás napján szintén szabadnap járna.

A szenátusi szakbizottságban megszavazott módosítás szerint a munkáltató nem köteles szabadnapot adni az alkalmazottnak, amennyiben lehetőséget teremt az oltás felvételére a vállalat székhelyén. A tervezet szerepel az azt első házként tárgyaló szenátus hétfői ülésének napirendjén.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?