Nem félünk a földrengéstől? Romániában csak minden ötödik otthont biztosítanak katasztrófa esetére

A Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetségének (UNSAR) adatai szerint csak minden ötödik otthon rendelkezik biztosítással katasztrófa esetére, miközben a lakosság közel 70 százaléka közepesen vagy erősen földrengésveszélyes területeken él. A romániaiak leginkább földrengéstől és tűzvésztől tartanak, ha az otthonuk biztonságát veszélyeztető tényezőkről kérdezik, ehhez képest biztosítást kevesen kötnek. A biztosítási szakemberek szerint, ha most bekövetkezne egy, az 1977-eshez hasonló földrengés, az 7-11 milliárd eurós közvetlen kárt okozna, a gazdasági veszteség pedig meghaladná a 25 milliárd eurót.

A Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetségének (UNSAR) közleményét hétfőn adták ki, 47 évvel az 1977. március 4-i földrengés után, amely mintegy 1500 halálos áldozatot követelt és további 11 ezer ember sérült meg a katasztrófában, írja az Agerpres.

Fotó: Kovács Zsolt

Románia még mindig a földrengéseknek leginkább kitett országok közé tartozik, és listavezető is a földrengés azon kockázatok között, amelyektől leginkább tart a lakosság.

Félnek, de kevesen kötnek biztosítást

Az IRES piackutató által az UNSAR felkérésére végzett felmérés szerint a romániaiak több mint fele aggódik amiatt, hogy földrengés vagy tűzvész érheti otthonát. Eközben azonban országszerte csak minden ötödik otthont biztosítottak katasztrófa esetére, így a lakosságnak csak 20 százaléka részesülne a lakásbiztosítás által kínált védelemben, szemben a 65 százalékos európai átlaggal.

A tavalyi év első 9 hónapjában a biztosítótársaságok több mint 119,2 millió lej értékben fizettek ki kárigényeket a lakásbiztosítások keretében, ami 61 százalékos növekedést jelent a 2022-es év azonos időszakában kifizetett összeghez képest (74,1 millió lej). „Mivel mintegy 7,6 millió otthon nincs védve a váratlan események ellen, az otthonok biztosításának katasztrófa esetére kétségtelenül országos prioritássá kell válnia, de minden állampolgár egyéni felelősségévé is” – mondta Alexandru Ciuncan, az UNSAR elnök-vezérigazgatója.

14 millióan élnek közepesen vagy erősen földrengésveszélyes területen

Az UNSAR szerint, amely az Országos Statisztikai Intézet adataira hivatkozik, 14 millió romániai él közepesen vagy erősen földrengésveszélyes területen, ami a lakosság közel 70 százalékát jelenti. Ha pedig most bekövetkezne egy, az 1977-eshez hasonló földrengés, az 7-11 milliárd eurós közvetlen kárköltséget okozna, a gazdasági veszteség pedig meghaladná a 25 milliárd eurót – mondta a forrás. Az 1994-ben alapított UNSAR 22 biztosítótársaságot képvisel, amelyek a helyi biztosítási piac több mint 90%-át képviselik. Az UNSAR 2007 óta teljes jogú tagja az Európai Biztosítók és viszontbiztosítók szövetségének (Insurance Europe). Az UNSAR tagbiztosítói évente mintegy 1,8 milliárd eurónyi kártérítést fizetnek ki, ami naptári naponként 5 millió eurót jelent.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?