Nem adják be a védőoltás második dózisát az anafilaxiás sokkot kapott páciensnek

IllusztrációNem kapja meg a védőoltás második dózisát az a páciens, aki pénteken anafilaxiás sokkot kapott, miután beadták neki koronavírus elleni első védőoltást – tájékoztat a koronavírus elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

A szakemberek azt javasolják, hogy az immunizálást elölről kell kezdeni egy olyan vakcinával, amely nem hírvivő RNS (mRNS) alapú.

Az anafilaxia vagy anafilaxiás sokk a szervezetnek allergének által kiváltott súlyos, generalizált, életveszélyes állapothoz vezető, immunológiai túlérzékenységi reakciója. Csak az érzékenyítő allergénnel történő első találkozás utáni allergénhatáskor jelentkezhet. Alapjában az immunrendszer rendellenes működésére vezethető vissza, és ezonnali beavatkozást igényel. Ezt maga a beteg is elvégezheti, ha veszélyeztetettsége ismeretében megfelelő, állandóan magával hordott, önmagának beadható injekciós eszközzel látják el, és annak használatáról megfelelően kioktatják, de ezt követően is orvosi ellenőrző vizsgálatra és utókezelésre van szükség. (Wikipedia)

A közleményben leszögezik azt is: a SARS-CoV-2 fertőzöttek oltása nem ellenjavallt, immunizálásukat gyógyulásukat követően kell megoldani.

Amennyiben egy személy az után fertőződik meg koronavírussal, hogy megkapta az oltás első adagját, akkor gyógyulása után folytatható az immunizálás, és megkaphatja az oltás második dózisát, az első megismétlése nélkül. Lehetőség szerint a Pfizer-BioNTech oltás második adagját nem később, mint 42 nappal, a Moderna második oltását nem később, mint 35 nappal az első után kell beadni, de kivételes esetben ezt követően is oltható.

Olyan esetben, amikor a vakcina második adagját véletlenül az első oltás után kevesebb, mint 21 nappal adják be, nincs szükség további második dózisra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?