Megoldást ígért a miniszterelnök az egyházak világi alkalmazottainak fizetésemelésére

Románia „nagy változások” előtt áll, amelyek megtételéhez szükség van a felekezetek részvételére, szakértelmére és látásmódjára is – jelentette ki az egyházfőkkel tartott hétfői találkozóján Marcel Ciolacu.

A miniszterelnök kifejtette, kormánya olyan Romániát szeretne, ahol a szociális segítségnyújtás „nem üzlet”, hanem empátiára, etikára és az embertársak jóléte iránti érzékenységre épül. „Egy olyan Romániát, amelyben a hitbeli különbözőségek nem népünk fejlődésének akadályai, hanem a mások megismerésének, megértésének és elfogadásának hídjai. És nem is találhatnék jobb modellt annál, mint amit önök együttesen inspirálnak” - fogalmazott Ciolacu.

Marcel Ciolacu | Fotó: Agerpres

A kormányfő köszönetet mondott a felekezetek képviselőinek a társadalmi szerepvállalásukért. Meggyőződését fejezte ki, hogy a kormány a jövőben is együtt tudni működni az egyházakkal a kiszolgáltatott embereket támogató programok kidolgozásában.

A miniszterelnök kiemelkedőnek nevezte a felekezetek szerepét a rendszerváltás utáni Románia társadalmi, kulturális, oktatási és mindenekelőtt spirituális életének alakításában, amit szerinte az is mutat, hogy a romániaiak 99 százaléka valamelyik egyház tagja.

Beszélt arról is: tudomása van az egyházaknak arról a „jogos” kéréséről, hogy világi alkalmazottaik fizetését emeljék meg az országos minimálbér szintjére, és erre megoldást ígért. Ugyanakkor arról biztosította az egyházi vezetőket, hogy kormánya továbbra is támogatni fogja a templomok építését és felújítását, illetve a felekezetek oktatási és kulturális tevékenységét.

Nem utolsó sorban megerősítette a román állam elkötelezettségét az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás, a gyűlöletbeszéd megelőzése és leküzdése iránt. „Szeretném, ha már nem léteznének ilyen megnyilvánulások a román társadalomban” - jelentette ki Cioacu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?