Megemelték a felső sebességhatárt a gyorsforgalmi utakon

A képviselőház szerdán döntő házként elfogadta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által benyújtott jogszabályjavaslatot, amely a jelenlegi 100 kilométer/óráról 120 kilométer/órára növeli a megengedett felső sebességhatárt a gyorsforgalmi utakon az A és B kategóriájú járművek számára.

A tervezetet 283 képviselő támogatta, egy törvényhozó tartózkodott. Ezzel a 2002/195-ös sürgősségi kormányrendeletet módosítják és egészítik ki.Illusztráció | Forrás: Pixabay

A módosítást követően az A és B kategóriájú járművek (motorkerékpárok és személygépkocsik) a jelenlegi 100 kilométer/órás maximális sebesség helyett 120 kilométer/órával is közlekedhetnek a gyorsforgalmi utakon, a C, D és D1 kategóriákhoz tartozó járművek pedig 90 kilométer/órás maximális sebesség helyett 100 kilométer/órás sebességgel. Az A1, B1 és C1 kategóriájú járművek esetében a gyorsforgalmi utakon a megengedett sebességhatár 80 kilométer/óráról 85 kilométer/órára módosul.

Az autópályákon az A és B- kategóriájú járművek maximális megengedett sebessége továbbra is 130 km/h, a C, D és D1 kategóriájú járműveké 110 km/h, az A1, B1 és C1 kategóriájú járműveké 90 km/h. Az európai útszámozás rendszerébe tartozó (E jelzésű) főutakon az A és B kategóriájú járművek legtöbb 100 kilométer/órás sebességgel haladhatnak, a C, D és D1 kategóriájú járművek 90 kilométer/órás sebességgel, az A1, B1 és C1 kategóriájú járművek pedig 80 kilométer/órás sebességgel. Az ország többi közútján az A és B kategóriájú járművek megengedett maximális haladási sebessége 90 kilométer/óra, a C, D és D1 kategóriájú járműveké 80 km/óra, az A1, B1 és C1 kategóriájú járműveké 70 km/óra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az autópályákon és gyorsforgalmi utakon nem közlekedhetnek gyalogosok, és a túlméretes gépjárművek, ha nincs erre külön engedélyük a közútkezelő hatóságtól, az állatok által vontatott járművek, az állatok, a kézzel vontatott vagy tolt járművek, a kerékpárok, az elektromos rollerek és a robogók, a mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok és a mezőgazdasági munkákhoz használt gépjárművek, valamint azok a járművek, amelyek nem tudják meghaladni az 50 km/h sebességet.

Nem megengedett az autópályákon és gyorsforgalmi utakon a járművezetés oktatása, a prototípus-gépjárművek tesztvezetése. A felvonulások, különféle bemutatók, edző- és sportversenyek, gyászmenetek is tilosak ezeken az utakon – írja elő a jogszabály, amelyet az államfőnek is ki kell hirdetnie, hogy hatályba lépjen.

Kapcsolódók

Kimaradt?