Leszakadhat az ég Délnyugat-Erdélyben és a Bánság déli részén

Légköri instabilitásra és jelentős mennyiségű csapadékra vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) riasztást adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 14 megyére.

A szakemberek szerint szombat délelőtt 10 órától vasárnap délig Olténiában, Erdély délnyugati, Munténia nyugati, a Bánság déli részében fokozott légköri instabilitás uralta hosszabb-rövidebb időszakokra lehet számítani. Záporok, zivatarok, felhőszakadások várhatók, elszigetelten jégeső is előfordulhat, a szél pedig viharossá válik, a széllökések sebessége elérheti az 50-60 kilométert óránként. A leeső csapadék mennyisége elérheti a 20-30 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken, és főként Olténia északi felében meghaladhatja az 50-60 litert is négyzetméterenként.Fotó: Kiss Gábor

A meteorológusok szerint Fehér, Argeş, Krassó-Szörény, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunyad, Mehedinţi, Olt, Prahova, Szeben, Teleorman és Vâlcea megye áll riasztás alatt.

Az ANM figyelmeztet, hogy a légköri instabilitás jelenségei kisebb kiterjedésű területeken előfordulhatnak a nap folyamán Dobrudzsában és a hegyvidéken is.

Kapcsolódók

Kimaradt?