banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Kovászna megye: megújul Haraly temploma

Kézdi-Orbaiszék egyik félreeső településén, a Gelencéhez tartozó Haralyban felújítás alatt áll a templom. A domboldalon lévő kis egyházi hajlék tavaly falfeltáráson is átesett, a felújító így nagyon óvatosan végzi a munkálatokat. A gelencei plébános a hívek támogatására is számít, ugyanis előre nem látott problémákba ütköztek.

„Mikor s ki épített, egy élő sem tudja. / Kiskápolna voltam hajdan és őrbástya. / Templom ezer után 744-ben lettem s meg / Újultam 92-ben. Végre most 1865-ben / Feldíszített Haraly eképp költségén / Mikor Ns. Fejér Mihály vala a főgondnok / Mit neked utókor emlékül átadok” – írja a kis templom homlokzatán, sejtetve, hogy egy olyan régi épületről van szó, amelyről 1865-ben sem tudták, hogy mikor épülhetett.

Archív fotó | A szerző felvétele

Háromszék egy különleges épületéről van szó, nem tudjuk, hogy lenne olyan település, ahol az Isten házának a harangtornya jó pár száz méterre lenne: Haraly esetében így van, a templom és a misére hívogató harangokat befogadó építmény között jelentős távolság van.

A templom az elmúlt időszakban rossz állapotba került, ezért látta jónak Bereczi István gelencei plébános, hogy teljes javításba vágjanak bele. Az előzetes felmérésekkel szemben kiderült, hogy több a tennivaló, mint amivel számoltak, egyebek mellett a padlózat is cserére szorul, ugyanis elkorhadt, ugyanakkor a padlás építőelemeit is ki kell cserélni. „Elvégezték a falfeltárási munkálatokat, a kivitelező pedig úgy távolítja el a több rétegben felvitt korábbi meszet, hogy ha valami előkerül, azt az utókor számára lehessen megmenteni” – tudtuk meg a plébánostól, aki az előre nem látott költségek miatt a Haralyból elszármazott, vagy az ügy felkarolását jónak látó hívek támogatását is kéri. A templom felújítását május közepéig szeretnék befejezni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?