Kötelező intézkedések extrém hőség idején

Harminchét Celsius-fok fölött a munkaadónak több intézkedést is meg kell tennie az alkalmazottak érdekében – erre hívják fel a figyelmet a munkaügyi felügyelőségek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre az ország déli részére adott ki narancssárga jelzésű figyelmeztetést 38-39 Celsius-fokos hőség miatt. De nagy lesz a hőség Bihar, Arad, Temes, Hunyad, Fehér, Szeben és Krassó-Szörény megyében is. Ezekben a megyékbe 33-37 Celsius-fokos csúcshőmérsékletet jósolnak keddre, és sárga kódjelzés van érvényben.

Extrém meleg, azaz a törvény szerint a 37 Celsius-fok fölötti hőség vagy a 80 egységet meghaladó hőmérséklet-páratartalom index esetén a munkaadóknak több intézkedést is meg kell tenniük az alkalmazottak érdekében – hívják fel a figyelmet a munkaügyi felügyelőségek közleményükben. Erre vonatkozóan a 2000/99-es számú sürgősségi kormányrendelet előírásait kell betartani.

Ilyenkor a megfelelő munkakörülmények fenntartása érdekében szellőzést kell biztosítani, a hőmérsékletet az előírt határértéken belül kell tartani a munkaadónak.

Fotó forrása: Agerpres

Extrém meleg idején a munkakörülmények javítása érdekében a munkaadónak csökkenteni kell az előírt fizikai tevékenységet, annak intenzitását, figyelnie kell arra is, hogy váltakoztassa az alkalmazottak erőfeszítéssel járó tevékenységét, valamint gondoskodnia kell pihenőidőszakokról árnyékos, szellős helyen.

Az alkalmazottak egészségének megőrzése érdekében fejenként 2-4 liter ásványvíz jár a munkaadótól, ezenkívül védőruházatot és zuhanyzókat is biztosítania kell.

A szélsőséges hőmérsékleten végzett munka okozta megbetegedések megelőzése érdekében a munkáltatóknak gondoskodnia kell az alkalmazott orvosi vizsgálatáról a felvételkor, valamint időszakonként, hogy idejében felismerjék, ha van ellenjavallat arra, hogy hőségben dolgozzon. Emellett szükség esetén elsősegélynyújtásról és az alkalmazott legközelebbi egészségügyi intézménybe szállításáról kell gondoskodnia a munkaadónak. Ezt követően lehetőség szerint helyezze át az alkalmazottat vagy csökkentse a feladatait, ha ellenjavallt neki a munkavégzés szélsőséges hőmérsékleten.

Azok a munkáltatók, akik nem tudják biztosítani a felsorolt feltételeket, a szakszervezeti képviselőkkel vagy a munkavállalók választott képviselőivel egyetértésben átalakíthatják a munkaprogramot délelőtt 11-ig tartó, majd 17 óra utáni munkaidőkre.

Ha két egymás utáni nap fennáll az extrém hőség, a kollektív munkabeszüntetésre is van lehetőség, ilyenkor csak ott folytatódik a munka, ahol feltétlenül szükséges.

A megelőző intézkedések elmulasztása szabálysértésnek minősül, és 1500 lej és 2500 lej közötti pénzbírsággal büntetendő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?