banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Koronavírus: kikerült a zöld zónából az egyik legfontosabb nyaralási célország

Fotó: Agerpres/EPAAktualizálta az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő országok és régiók listáját. A testület változatlanul három – piros, sárga, illetve zöld – kategóriába sorolja az országokat fertőzöttségi rátájuk függvényében.

Görögörszág átkerült a zöld zónából a sárgába, Spanyoroszág, Portugália és Hollandia pedig a sárgából a pirosba a járványügyi kockázatot jelentő országok és régiók listáján. Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) csütörtöki határozata értelmében piros zónába került még Andorra, Grúzia és Malajzia is. Sárga zónába Görörország mellett Luxemburg, Gibraltar, Kazahsztán, a Feröer-szigetek és Líbia került az eddig zöld országok közül.

A teljes listát itt lehet tanulmányozni.

Zöld besorolásúnak számítanak azok az országok, amelyekben a jelzett 14 napos időszakban az ezer lakosra jutó új megbetegedések száma 1,5 vagy annál kisebb. A sárga zónás országok az 1,5 és 3 ezrelék közöttiek, míg 3 ezrelék felett már vörös zónának számítanak.

A zöld zónából Romániába érkezők korlátozások nélkül beléphetnek az ország területére, míg a sárga és vörös listás országokból érkezőkre 14 napos karantén vár. Ez alól mentesülhetnek a beoltott személyek (a második adagtól 10 napnak kell eltelnie, az egydózisú vakcina esetében értelemszerűen az egyetlen oltástól számítják a 10 napot), a 72 óránál nem régebbi negatív tesztet felmutatók, vagy azok, akik hitelt érdemlően igazolják, hogy az elmúlt fél évben átestek a betegségen.

A CNSU szerint a sárga vagy zöld zónából a vörösbe történő, vagy a zöld zónából sárgába történő besorolás a Hivatalos Közlönyben való megjelenéstől számított 24 óra múlva lép érvénybe. A vörös és sárga zónából az enyhébb kategóriába történő besorolás a Hivatalos Közlönyben való megjelenéstől számítva érvényes.

Kapcsolódók

Kimaradt?