FRISSÍTVE – Kibertámadás miatt több kórház nem tudja használni az informatikai rendszerét

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kijelentette, hogy hétfő délelőtt országszerte 15-20 kórháznak vannak problémái a Hippokratész elnevezésű informatikai rendszer használatával. FRISSÍTÉS: Az Egészségügyi Minisztérium megerősítette, hogy hétfőn hajnalban „masszív” zsarolóvírusos kibertámadás érte az egészségügy egyik informatikai rendszerének szervereit, és jelenleg 18 kórház érintett.

„Igaz a hír. Több kórháznak is gondjai vannak a működésükben fontos számítógépes program használatával. Jelenleg nem tudjuk pontosan, hány kórházról van szó. Nincs pontos információnk, de az országos kiberbiztonsági központtal együttműködve azon dolgozunk, hogy kiderítsük az okokat és kijavítsuk azokat” – nyilatkozta az Agerpresnek a miniszter, hozzátéve, hogy az eddigi adatok szerint országszerte 15-20 intézményről van szó.

Illusztráció | Fotó: Pixabay
Rafila szerint ezek a kórházak jelenleg nem tudják feltölteni a rendszerbe az elvégzett orvosi szolgáltatások nyilvántartását. Florin Bica, a fővárosi Bagdasar Arseni kórház szóvivője szerint az informatikai rendszert kibertámadás érte. „Jelenleg offline működünk. Ma nem utaltunk ki pácienseket a kórházból, és kissé nehézkesen zajlik a tevékenységünk” – mondta az orvos. A Hippokratész informatikai rendszer segít integrálni és összekapcsolni egy kórház valamennyi tevékenységét.

Az Egészségügyi Minisztérium megerősítette, hogy hétfőn hajnalban „masszív” zsarolóvírusos kibertámadás érte az egészségügy egyik informatikai rendszerének szervereit, és jelenleg 18 kórház érintett.
A rendszer nem működik, a fájlokat és az adatbázisokat a támadók titkosították. Az IT-szakértők, beleértve a kiberbiztonsági igazgatóság szakembereit is, dolgoznak a rendszer visszaállításán – tájékoztatott a tárca. Leszögezték, hogy a szakemberek rendkívüli biztonsági intézkedésekkel védik a hálózatra kötött többi kórházat. A kibertámadás által érintett kórházak között van több bukaresti intézmény, és több megye (Konstanca, Máramaros, Buzău, Ialomiţa, Argeş, Dâmboviţa) sürgősségi kórháza is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?