Kezdődik a pályázati nagyüzem: Háromszéken több millió lejt hívhatnak el civilek és egyházak

A háromszéki önkormányzat meghirdette a civil szervezeteknek és egyházaknak szóló pályázati kiírásait. Március 22-ig, nyolc kategóriában, összesen 3,2 millió lejes pénzkeretre lehet projekteket benyújtani.

Civil szervezetek, egyházak, ifjúsági és diákszervezetek, sportolók és egyesületek igényelhetnek támogatást többek között kulturális és szabadidős programok-, rendezvények szervezésére-, kiadványok megjelentetésére-, népviselet-, örökségvédelmi és sportprojektek résztámogatására-, valamint egyházi ingatlanok karbantartására és restaurálására.FesztiVárkos | A szerző fotója Tamás Sándor háromszéki tanácselnök szerint folyamatosan nő az igény a civil szervezetek és egyházak részéről a megyei önkormányzat pályázatai iránt, melyek kiemelt célja a közösségépítés, tartalmas programok, rendezvények biztosítása a vidéki településeken.

Felidézte, hogy az elmúlt évben 457 program valósult meg 3,15 millió lej értékben, idén pedig 3,2 millió lej keretösszeget fordítanak pályázatok támogatására. Ebből 2 milliót egyházaknak, 400-400 ezer lejt kulturális és szabadidős programokra, 200 ezer lejt sport tevékenységek finanszírozására lehet pályázni.Nagyajtai templom | Fotó: Kocsis B. János Tamás Sándor szerint idén kiemelten támogatják a táboroztatást, szorgalmazva ezáltal a fiatalok körében a minőségi szabadidő eltöltését. Újdonság, hogy a tavalyi 150 ezer lejről idén 200 ezer lejre növelték az ifjúsági alapot, hiszen egyre több, fiatalokat tömörítő szervezet nyújt be igénylést művelődési, oktatási-tudományos és szabadidős programok szervezésére. Ez esetben a legnagyobb megítélhető összeg 10 000 lej” – hangsúlyozta a háromszéki elöljáró.

Hozzátette: nagy hangsúlyt fordítanak az egyházak tulajdonában levő épített örökségek, templomok, valamint imaházak és közösségi házak felújítására, ugyanakkor a helyi igényeknek megfelelően temető karbantartásra is pályázhatnak mostantól az egyházközségek, a működési és fenntartási költségek, valamint a szociális és gyógyászati programok, és kulturális-vallási múzeumok létrehozása mellett.

A Kovászna megye tanácsa pályázati kiírásának megfelelően idén is lehet pályázni művelődési, oktatási-tudományos, szabadidős programok és rendezvények résztámogatására. A megyei önkormányzat támogatja a Kovászna megyei értékek, a kulturális örökség megismertetését, megóvását célzó programokat.Csenátoni Burrogtató | Fotó: Vargyasi Levente Lehet még pályázni a Székely Ruházati Alapba hagyományőrzést szolgáló viselet elkészítésére, ugyanakkor finanszírozás igényelhető jeles kulturális évfordulókra szervezett programokra. Támogatják a települést, térséget, a megyét bemutató, népszerűsítő kiadványok megjelentetését. Pályázhatnak egyesületek sportprojektek társfinanszírozására egyéni- és csapatsport területén.

Idéntől egy szervezet legtöbb két, különálló programot tartalmazó pályázatot nyújthat be. Ebben az évben április 29-e és december 5-e között megvalósuló programokkal lehet pályázni. A pályázati kiírás elérhető ITT.  A pályázat leadható személyesen a megyei tanács iktatójában, vagy postai küldeményként, a határidő 2024. március 22-e, 12 óra.

Nyitókép: FesztiVárkos | A szerző fotója 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?