banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Kétszer is elkapta a koronavírust az első romániai fertőzött

Pontosan egy évvel ezelőtt jutott el a koronavírus Romániába is, egy Gorj megyei fiatalember volt az első személy az országban, akinél kimutatták a vírus jelenlétét. A fiatalember kétszer is megfertőződött a vírussal.

„Egy Gorj megyei férfi az első személy Romániában, akinek szervezetében kimutatták a koronavírus jelenlétét. A fiatalember érintkezett a nemrégiben Romániában járt, szintén fertőzött olasz állampolgárral” – számoltunk be a koronavírus romániai megjelenéséről a Maszolon egy évvel ezelőtt. Akkor még nem is sejthettük, hová fajul a pandémia, és mennyire felforgatja mindannyiunk életét.

A koronavírus-fertőzést először egy 25 éves, Gorj megyei fiatalember szervezetében mutatták ki 2020. február 26-án. A bejelentést Victor Costache akkori egészségügyi miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár tette meg rendkívüli sajtótájékoztató keretében.

A koronavírusos fiatalember érintkezett azzal a Romániában járt, olaszországi állampolgárral, akiről utólag kiderült, hogy fertőzött. Három napig a bukaresti Matei Balș Járványtani Intézetben kezelték, minden más beutalttól elkülönítve. A páciens tünetmentesen vészelte át a vírusos fertőzést.

Szerzett immunitására azonban csak az év végéig számíthatott, ugyanis 2020. december 30-án ismét pozitívan tesztelték. Ezúttal már Németországban fertőződött meg, elmondása szerint a munkahelyén kéthetente tesztelték, és így derült ki. Szerencséjére azonban második alkalommal is tünetmentesen átvészelte.

Egy év alatt Romániában közel 800 ezren, pontosan 795 732-en lettek koronavírus-fertőzöttek, de ezek csak az igazolt esetek, a valóságban ennél sokkal magasabb lehet a szám, mivel nem minden fertőzöttet és vírushordozót teszteltek le. A vírusos fertőzés következtében elhunytak száma 20 233, 736 020-an meggyógyultak.

Kapcsolódók

Kimaradt?