FRISSÍTVE – Két páciens meghalt a ploiești-i kórházban történt tűzvészben

FRISSÍTVE: Tűz ütött ki csütörtök reggel a Ploieşti-i Megyei Kórház járványügyi osztályán, az első jelentések szerint két koronavírusos beteg meghalt, egy nővér pedig égési sérüléseket szenvedett. FRISSÍTÉS: Valószínűleg az egyik kórházi ágy lába és a padló közötti súrlódás keltette szikra okozta a tüzet.

Tizenöt másik pácienst és egy egészségügyi alkalmazottat sikerült kimenekíteni.

A hírek szerint a két áldozat egy 74 és egy 75 éves férfi beutalt. Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter szerint a többi pácienst átszállítják a megyei kórház főépületébe, de Raed Arafat belügyi államtitkár, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (DSU) vezetője szerint erre nincs szükség, mert a járványügyi osztályon van számukra hely.

A tűz hajnali negyed ötkor lángolt fel a kórház egyik földszinti kórtermében, és nem terjedt át más termekre. A tűzoltók tíz perccel a riasztás után a helyszínre értek, és három perc alatt eloltották a lángokat, de a két áldozaton már nem lehetett segíteni.

Incendiu la Spitalul de boli Infectioase din Ploiesti (Spitalul Movila) (Sursa: ISU) #incendiu #ploiesti https://www.stiripesurse.ro/incendiu-la-spitalul-de-boli-infectioase-ploiesti_2090040.html

Közzétette: stiripesurse.ro – 2021. november 10., szerda

 

Arafat szerint akkor keletkezett a tűz, amikor az egyik kórteremben oxigénpalackot akart cserélni egy nővér, és elmozdította az ágyat, amelyikben a páciens feküdt, hogy jobban hozzáférjen a konnektorhoz. De hogy pontosan mi okozta a tüzet, amely az oxigénnel dúsított levegőben gyorsan terjedt, ki kell vizsgálni – tette hozzá Arafat. Szerinte a nővér testének 40 százalékán égési sérüléseket szenvedett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Bogdan Nica, a kórházmenedzsere azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a koronavírusos betegeket ellátó részleg – amelyet a gyerekosztálytól vettek el – felújított kórterem volt, az elektromos vezetékeket nemrégiben, a járvány harmadik hulláma után cserélték, az oxigénellátó rendszer csatlakozói is újak voltak.

A kórházvezető azt elismerte, hogy az intézménynek még nem volt tűzvédelmi engedélye, épp a felújítások miatt vártak az új tanúsítványra. „Letettük a dokumentációt, folyamatban volt az ügy, és a legutóbbi két ellenőrzés során nem találtak semmi problémát” – tette hozzá.

Bogdan Nica arról is tájékoztatott, hogy a katasztrófavédelem által februárban jelzett tűzvédelmi hiányosságokat 90 százalékban orvosolták, az elektromos berendezés új, és a kórház tűzvédelmi engedélyeztetésre vár. „Prahova megyében egyetlen kórház sincs rendben, mert óriási beruházásokra volna szükség” – jegyezte meg.

„Valószínűleg az egyik kórházi ágy lába és a padló közötti súrlódás keltette szikra okozta a tüzet” – vélte az igazgató. Bogdan Nica azt mondta, hogy a kórteremben fekvő két betegen oxigénmaszk volt, a nagy mennyiségű oxigén pedig tűzveszélyt jelent. Az alkalmazottak beszámolója szerint az egyik beteg nagyon zaklatott volt, az ápolónő megpróbálta visszahelyezni az oxigénmaszkot az arcára. Ekkor csapott fel a láng, amelyet valószínűleg az okozhatott, hogy a vergődő beteg ágya mozgott és súrlódott a padlóhoz. Az ápolónő munkatársai poroltóval azonnal közbeavatkoztak. A tűzoltók 10 perc múlva érkeztek a helyszínre, és eloltották a tüzet, amely így nem terjedt tovább a többi kórteremre – magyarázta az igazgató.

Incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti (sursa: ISU) https://www.stiripesurse.ro/incendiu-la-spitalul-de-boli-infectioase-ploiesti_2090040.html

Közzétette: stiripesurse.ro – 2021. november 10., szerda

A stiripesurse.ro portál a kórházi alkalmazottakra hivatkozva azt írja, hogy februárban 10 ezer, augusztusban pedig 20 ezer lejre bírságolták az intézmény vezetőségét a tűzvédeli intézkedések hiánya miatt a hatóságok.

Egy éven belül ez negyedik súlyos, áldozatokat követelő kórháztűz Romániában. Tavaly novemberben Piatra Neamț-on a koronavírusos betegeket ápoló kórház intenzív osztálya gyulladt ki: akkor tízen életüket vesztették. Idén januárban a bukaresti Matei Balș járványkórház koronavírus osztályának egyik kórtermében keletkezett tűz, amelyben négy beteg vesztette életét. Októberben a konstancai járványkórház intenzív osztályán keletkezett tűz, hét beteg halálát okozva. Áprilisban pedig oxigénellátás nélkül maradt a bukaresti Victor Babeș járványkórház udvarán egy konténerben kialakított intenzív terápiás Covid-részleg, és emiatt három súlyos állapotban lévő koronavírusos páciens meghalt. A tűzesetek után még sokan meghaltak a sérüléseik vagy a füstmérgezéstől keletkezett károsodások miatt. (MTI)

Cîţu: tűzre oltás

Részvétét fejezte ki Florin Cîţu ügyvivő kormányfő a ploieşti-i kórháztűz áldozatai hozzátartozóinak, és az ügy kapcsán hangsúlyozta, „Románia egészségügyi rendszere túlterhelt a Covid-járvány negyedik hulláma miatt, az egyetlen kiutat az oltás jelenti”.

Cîţu azt írta Facebook-oldalára, többször kérte a kórházakat, hogy készüljenek fel a járvány negyedik hullámára, ellenőriztessék le az oxigénberendezéseket. „A negyedik hullám miatt túlterhelt az egészségügyi rendszer, minden illetékesnek meg kell győződnie, hogy minden óvintézkedést betartanak a páciensek biztonsága érdekében. És ismétlem: az egyetlen módja a kórházak tehermentesítésének az, ha beoltatjuk magunkat” – olvasható a bejegyzésben.

Bűnvádi eljárás indult

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított eljárást a rendőrség a ploieşti-i járványkórházban csütörtök hajnalban kiütött tűz kapcsán – közölte Mihaela Florescu, a Prahova megyei rendőrség szóvivője. A sérült ápolónőt a bukaresti Floreasca kórházba szállították.

Kapcsolódók

Kimaradt?