Június elsejéig kell eljuttatni az üdülési utalványokat a közalkalmazottakhoz

Az üdülési csekkeket június elsejéig kell eljuttatni a közszférában dolgozókhoz – mondta Constantin Daniel Cadariu turisztikai miniszter. Kiemelte, a magáncégek is adhatnak vakációs utalványokat az alkalmazottaknak, ezek összege pedig több lehet 1450 lejnél.

A kormány még decemberben fogadta el a sürgősségi rendeletet, amely alapján a közalkalmazottak 2026. december 31-ig évente egy 1450 lejes vakációs utalványban részesülnek.

Fotó: Adobe Stock

„Az üdülési utalványokat június elsejéig kell eljuttatni a kedvezményezettekhez. Remélem, hogy az intézmények vezetői ezt minél hamarabb megteszik. A magáncégek alkalmazottai is kaphatnak vakációs utalványokat, és ezek összege nem korlátozódik 1450 lejre” – tette hozzá a turisztikai miniszter.

Cadariu korábban elmondta, az üdülési támogatás pozitívan hatott Románia turizmusára. Mintegy egymillió romániai közalkalmazottat ösztönzött arra, hogy az országban töltsék szabadságukat. „Ez az intézkedés enyhítette a koronavírus-járvány turisztikára gyakorolt negatív hatásait” – tette hozzá a miniszter. Emellett az intézkedés következménye az volt, hogy többen kérvényezték a szálláshelyek engedélyeztetését.

„Az üdülési utalványok odaítélése jó példának bizonyult. Több előnye is van, például a belső turistaforgalom fellendítése, a helyi közösség támogatása, a munkaerőpiac újjáépítése, illegális tevékenységek visszaszorítása, de új foglalkoztatási lehetőségek teremtésében is szerepet játszik” – nyilatkozta a tárcavezető.

2022 és 2026 között csak elektronikus úton bocsátanak ki üdülési utalványokat. Azt követően, hogy 2021-ebn nem kaptak utazási utalványokat a közalkalmazottak, nagyon sokan külföldön nyaraltak, ezt pedig a hazai turizmus is megsínylette.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?