Június 24-én dönt a bíróság az Erdélyi Magyar Szövetség pártként való bejegyzéséről

Kétszeri halasztás után június 24-re tűzte ki a Bukaresti Bíróság illetékes osztálya az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) pártként való bejegyzésének tárgyalását – közölte a Maszol érdeklődésére Mezei János, az EMSZ társelnöke, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke.

Az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) fúzióját tavaly januárban mondta ki a két alakulat küldöttgyűlése; a szeptemberi helyhatósági választásokon még pártszövetségként állítottak jelölteket (attól tartva, hogy a bürokrácia miatt nem jegyzik be időben az új pártot), de azt követően elindították a hivatalos bejegyzést.

A decemberi parlamenti választásokra az EMSZ együttműködést kötött az RMDSZ-szel, és a megállapodásban többek között az szerepelt, hogy az RMDSZ képviselőházi jelöltlistáján két befutó helyet tartottak fenn az EMSZ által javasolt jelölteknek (Kulcsár-Terza Józsefnek és Zakariás Zoltánnak). Mezei János, az EMSZ társelnöke  | Fotó: Kiss Gábor

Mezei elmondta, hogy az eddigi két halasztásnak formai okai voltak, senki nem próbálta meg akadályozni óvással az eljárást. Bár teljes dokumentációt adtak le, egy-egy okmány nem jutott el az irattárból a tárgyalóterembe, és hiánypótlást kértek – magyarázta, hozzátéve, hogy „most már nem látom akadályát a párt bejegyzésének”.

A döntés megszületéséig az EMSZ-nek két társelnöke van, az egyik Mezei János, a másik Csomortányi István EMNP-elnök. A 2020 januári kongresszusi döntés értelmében, miután bejegyzik a pártot, Mezei János látja majd el a megbízott elnöki teendőket, és fő feladata a szervezet felépítése, illetve a tisztújító kongesszus összehívása lesz egy éven belül. „Az MPP és az EMNP helyi, területi és megyei szervezetei felveszik az EMSZ nevet, de a tagságnak új belépési nyilatkozatot kel kitöltenie. Ezt követeőn megalakul az országos szervezet, ami megválasztja majd az új vezetőséget” – magyarázta az EMSZ társelnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?