Jóváhagyás nélkül tüntetnének a választások tervezett összevonása ellen

A fővárosi csendőrség szerint sem a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), sem a REPER nem rendelkezik a vonatkozó törvényben előírt jóváhagyásokkal a szerdára beharangozott bukaresti tüntetések megszervezéséhez, amelyeken a választások összevonása elleni tiltakozásukat akarják kifejezni.

Az AUR korábbi bejelentése értelmében szerdán a Victoriei téren tüntetnek az európai parlamenti és az önkormányzati választások tervezett összevonása ellen. A megmozduláson az AUR elnöke, George Simion, valamint az alakulat bukaresti főpolgármester-jelöltje, Mihai Enache is részt vesz.

A REPER szintén arról tájékoztatott, hogy szerdán tiltakozást szervez a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) székháza előtt, mert „eljött az ideje, hogy ez a két párt meghallgassa a románokat".Illusztráció: Kovászna megyei csendőrség A csendőrség szerdai közleménye szerint a két alakulat egyaránt 18 órára hirdette meg a tiltakozó megmozdulását, ezek azonban nem rendelkeznek a vonatkozó törvényben előírt jóváhagyással, amelyet az önkormányzatnál kellett volna igényelni. „Bár a szervezés nem tesz eleget a jogi feltételeknek, hangsúlyozzuk a szervező, a résztvevők és a rendvédelmi szervek közötti párbeszéd és jó együttműködés fontosságát, hogy a tiltakozó akciók a közrend és a közbiztonság veszélyeztetése nélkül kerüljenek megrendezésre" – fogalmaztak.

A bukaresti csendőrség ugyanakkor arra kérte a tüntetések résztvevőit, hogy viselkedjenek civilizáltan, tartsák be a törvényeket, kerüljenek mindenféle konfliktust, és ha rendellenes magatartást észlelnek, azonnal értesítsék a legközelebbi járőrt. „A csendőrség biztosítani fogja a békésen tüntetők védelmét" – szögezték le.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?