FRISSÍTVE – Jogerős: összeférhetetlenség miatt elveszíti pozícióját Érmihályfalva RMDSZ-es polgármestere

A Legfelsőbb Bíróság szerdai jogerős döntése szerint összeférhetetlenség állt fenn Nyakó Józseg érmihályfalvi polgármesteri tisztsége és a vállalkozásában betöltött vezetői szerepe miatt a 2012 és 2014 közötti időszakban. Az ítélet következménye, hogy a városgazda elveszíti pozícióját és ideiglenesen a helyettese, Karsai Attila veszi át a polgármesteri feladatköröket az időközi választás kiírásáig.

Nyakó József a Maszolnak elmondta, annak idején egy sajnálatos mulasztás miatt keveredett bajba, az Országos Összeférhetetlenségi Ügynökség (ANI) pedig kezdeményezte ellene a bűnvádi eljárást. Az ügy közel nyolc éven át húzódott, és szerdán a Legfelsőbb Bíróságon született jogerős döntés.

Nyakó József | Fotó: Borsi Balázs

A polgármestertől megtudtuk, a jogi procedúrában a következő lépés az, hogy az ítélethozó bíróság közli határozatát az érmihályfalvi önkormányzat jegyzőjével és a Bihar megyei prefektúrával, ezt követően pedig a kormánymegbízottnak hatvan nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy visszavonja Nyakó József polgármesteri mandátumát.

Most, hogy így alakult a helyzet, nincs más mit tenni, vissza kell lépnem – fogalmazott az elöljáró. Nyakó József elmondta, az elmúlt évtizedben a megszokottnál „sokkal inkább összpontosított a polgármesteri feladatokra”, ez pedig rengeteg időbe és befektetett energiába került. „Minden nap olyan volt, mintha egy hullámvasúton ülnék”, jellemezte munkáját a városgazda, aki szerint, ha éppen jól indult a napja, akkor mindig következett egy olyan hír, ami mindent felborított, gondot jelentett. „Kicsit fel is fogok szabadulni”, tette hozzá a most 68 esztendős polgármester, aki élvezhetné három éve tartó nyugdíjas éveit is, de csak a közigazgatásból tervez visszavonulni, a közéletből nem. „Itt van az RMDSZ-szervezet, azt visszük tovább, illetve számos olyan ügy, amiben benne vagyok, de most már csak olyan feladatokat vállalok majd el, amelyek nem lesznek túlságosan megterhelők” – mondta kérdésünkre.

Nyakó József elmondta, tíz esztendővel ezelőtt, amikor megválasztották polgármesternek, egy banális hiba miatt került az ANI célkeresztjébe, a könyvelője ugyanis nem iktatta a cégbíróságon azt a határozatot, amelyben rögzítették a kilépését a vállalkozásából.

Ha megérkezik a visszahívását jelentő prefektusi rendelet, akkor a helyét a jelenlegi alpolgármester, Karsai Attila veszi át, közölte Nyakó. Mint mondta, azt egyelőre nem lehet tudni, mikor történik meg, mert kérdéses, hogy a bíróság mikor értesíti a prefektusi hivatalt, és az is, hogy a kormánybiztos a hatvan napos határidőn belül mikor küldi ki a rendeletét.

Karsai Attila | Fotó: Bihar megyei RMDSZ

Karsai Attila alpolgármester a Maszol megkeresésére közölte: a váltásra akár nyár végén, vagy legkésőbb ősszel kerülhet sor, addig közösen viszik tovább a beruházásokat. Hangsúlyozta, jól ismeri a város ügyeit, hiszen annak idején Nyakó Józseffel együtt kezdték el a pályázatokat és a fejlesztéseket, tisztában van a város folyó ügyeivel, így a település vezetésében biztosítható a folytonosság és a mostani helyzet ellenére sem a beruházások, sem egyéb ügyek nem akadnak el. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?