FRISSÍTVE - Jelentős földrengés rázta meg Aradot, még Észak-Erdélyben is érződött

A Richter-skála szerint 4,6-os erősségűre becsült földrengés rázta meg Aradot hétfőn 20.46-kor. A rengést a Bánságon túl a Szilágyságban, sőt még Máramaros megyében is érezni lehetett. FRISSÍTÉS: AZ INCFDP közölte: a földrengés erősségét a Richter-skála szerinti 4,9-es értékre módosították.

A Google Android-rendszere szinte valós időben jelezte a földmozgást, amit 4,2-es erősségűre becsülték a Richter-skála szerint.

Fotó: képernyőmentés

Az Országos Földfizikai Intézet (INCDFP) közölte: a földrengés pontosan 4,6-os erősségű volt és 15 kilométer mélyen következett be. Az előzetes adatok szerint a rengés epicentruma az Arad megyei Lippától 12 kilométerre volt, Aradtól 24 kilométerre dél-keletre, Temesvártól pedig 45 kilométerre északra.

Egy aradi ház térfigyelő kamerája rögzítette a földrengést, a tulajdonos pedig közzétette a Facebookon. A felvételen jól látható és hallható a jelenség: 

Az aradi Aurel Vlaicu negyed egyik lakója, Sinka Gábor arról számolt be az Agerpres hírügynökségnek, hogy a hatodik emeleti lakásában nagyon erősen érezte a földrengést, remegtek az ablakok, kinyílt az ajtó, és „minden ingott körülötte”.

„Első reakcióm az volt, hogy meneküljek, de aztán eszembe jutott, hogy nem tanácsos a lépcsőházban lenni földrengéskor. Akkor mentem le, amikor véget ért, mindenki kint volt az utcán” – mondta.

Az Európa-negyed egyik lakója arról számolt be, hogy olyan volt a földrengés, „mintha egy tank ment volna végig az utcán”. „Rezgett a ház, a bútor, a talpunk alatt éreztük, ahogy mozog a padló” – fogalmazott.

A földrengés epicentruma közelebb volt Lippához, mint a megyeszékhelyhez. Florin Pera polgármester azt mondta, egyes szemtanúk szerint megingott az ortodox templom tornya. „Szerencsére eddig nem jelentettek károkat Lippán” – tette hozzá.

Az Arad megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség közlése szerint egyelőre nem érkezett be hozzájuk segélyhívás, de több helyről is megerősítették, hogy nagymértékben érződött a rengés: Arad mellett Kürtösön, Pécskán, Nagylakon, Borosjenőben és Vingán. 

Olvasóink azonban jelezték a viszonylag közeli Nagyszalontá, de a távolabbi Nagyváradon, Szilágysomlyón és Zilahon, sőt még Kolozsváron is érezték a földrengést.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?