Illegális szemétszállítmányokat füleltek le a vámosok a borsi határállomáson

Néhány nap leforgása alatt már a harmadik illegális szemétszállítmányt fedezték fel a román–magyar országhatár borsi átkelő állomásánál. Ezúttal 46 raklap hulladék ruhaneműt akartak szabálytalanul behozni az országba.

A Bihar Megyei Környezetőrség beszámolója szerint egy nyerges vontatón összesen 46 raklapnyi, mintegy 2300 kilogramm használt, hulladéknak minősített ruhaneműt, két fém állványt és 23 elektromos vágógépet akartak behozni az országba. A rakományt Belgiumban indították útnak és egy romániai vállalkozás volt a címzettje.

A nyomozás során kiderült, a címzett vállalkozás továbbértékesítés és feldolgozás címén hozta volna be az országba a szemetet, miközben semmilyen eszköze sem volt arra, hogy ezt a tevékenységet elvégezhesse. A Bihar Megyei Környezetőrség értesítette az ügyészséget, hogy indítson bűnvádi eljárást a vállalkozás vezetője ellen illegális szemétimport miatt.

A rakományt a határőrök és a környezetvédelmi felügyelők nem engedték be az országba és visszafordították a feladónak, a vállalkozásnak pedig megtiltották, hogy további szállítmányokat hozasson be Romániába.

Mintegy másfél héttel ezelőtt két másik jelentős illegális szemétszállítmányt füleltek a vámosok a borsi határállomáson. Június 9-én 16 290 kilogramm textil szemetet akart behozni egy kolozsvári cég Németországból, míg 11-én Lengyelországból érkezett 15 920 kilogramm hulladék egy nagyváradi cégnek címezve. A hatóságok mindkét esetben megtagadták a rakomány behozatalát, a vállalkozások ellen pedig eljárást indítottak.

(Címlapkép forrása: Környezetőrség)

Kapcsolódók

Kimaradt?