Hozzáférhetnek a rokonok az elhunyt orvosi adataihoz

A hozzátartozók, az örökösök és rokonok hozzáférhetnek az elhunyt beteg orvosi adataihoz, amennyiben a páciens korábban nem rendelkezett írásban ennek az ellenkezőjéről. A vonatkozó sürgősségi rendeletet szerdai ülésén hagyta jóvá a kormány. 

A kormány közleménye értelmében a sürgősségi rendelet a betegek jogairól szóló 2003/46-os törvényt egészíti ki. A módosítás célja megkönnyíteni a családtagok hozzáférését a páciens bizalmas adataihoz, például olyan esetekben, amikor a beteget eszméletlen állapotban szállították be az egészségügyi intézménybe, ahol később meghalt.

A jogszabály szerint a diagnózissal, a gyógyszeres kezeléssel és az elvégzett vizsgálatokkal kapcsolatos információkhoz való hozzáféréshez kérvényt kell benyújtani az egészségügyi intézmény vezetőségéhez.

Illusztráció | Fotó: Agerpres

A jelenleg hatályos törvény értelmében a beteg állapotára, a vizsgálatok eredményeire, a diagnózisra, a kezelésre és a személyes adatokra vonatkozó minden információ bizalmas, még a páciens halála után is. Ezekhez az információkhoz csak akkor lehet hozzáférni, ha a beteg korábban írásban rendelkezett erről.

Amint arról beszámoltunk korábban, a Nép Ügyvédje egy Kovászna megyei nő esete nyomán fordult az egészségügyi minisztériumhoz. A nő fia tavaly közlekedési balesetet szenvedett, a kórház pedig arra hivatkozva tagadta meg a fiú diagnózisával és kezelésével kapcsolatos dokumentumok kiadását, hogy azok bizalmas információk és az érintett nem adott felhatalmazást, hogy ezeket átadják az édesanyának. Az Egészségügyi Minisztérium az ombudsmannak adott válaszában közölte, hogy sürgősségi rendelettervezetet terjeszt a kormány elé a betegek jogairól szóló, 46/2003-os törvény módosításáról.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?