Hogyan lehet nem észrevenni a terhességet? – Szülész-nőgyógyászt kérdeztünk

Saját szakterületükön belül keresték a problémát, ezért nem gondoltak valószínűleg a terhességre a sebészek, véli az általunk megkérdezett nőgyógyász, aki szerint ezért fordulhatott elő, hogy sérvvel műtötték a Gorj megyei nőt, aki valójában állapotos volt és szülnie kellett. Meglepő módon még Kolozsváron is lehetett hallani hasonló esetről. Hogy fordulhat elő, hogy egy nő nem tud arról, hogy terhes? – erről is kérdeztük a kolozsvári szülész-nőgyógyász főorvost, dr. Zsigmond Istvánt.

Nem vették észre az orvosok, hogy állapotos ezért sérvvel műtöttek meg egy 35 éves nőt a Târgu Jiu-i Megyei Sürgősségi Kórházban. Az orvosok a műtét közben észlelték, hogy a hasi fájdalmakra panaszkodó nő valójában gyermeket vár, kilenc hónapos terhes – jelent meg a hír tíz nappal ezelőtt.

Olvasóink ezt olvasva, hitetlenkedtek, volt, aki azt is állította, a Maszol találta ki, mások az orvosok kompetenciáját, az orvosképzés minőségét vitatták, vagy a 35 éves anyát hibáztatták, amiért nem figyelt az állapotára.

Illusztráció | Fotók forrása: Pexels

„Gyakorlatilag a saját területükön belül keresték a megoldást, ha nem nézik meg ultrahanggal, és a sebészek általában nem szokták, akkor előfordulhat ilyesmi” – mondta dr. Zsigmond István szülész-nőgyógyász főorvos kérdésünkre, hogy hogyan is fordulhatott elő a tévedés, hogy nem vették észre műtét előtt a kisbabát a nő hasában.

Még Kolozsáron is tévedtek ekkorát

 „Nem találkoztam ilyennel, de hallottam eseteket, hogy például műtöttek óriási petefészek-cisztával valakit, és kiderült, hogy terhesség, amikor feltárták a hasüreget. És ez Kolozsváron volt! Végül visszazárták a hasüreget, elvitték a szülészetre a kismamát” – számolt be a nőgyógyász.

Úgy gondolja, nem igazán hihető, hogy ne vegye észre a terhességét egy várandós nő, főleg előrehaladott állapotban.

„Nem találkoztam ilyen esettel. Nehezen tudom elképzelni, hogy ne érezte volna, hogy valami mozog a hasában. De ki tudja: láttam már elhanyagolt eseteket egyéb patológiákban is, amihez nem volt fantáziám, hogy engedhette a páciens, hogy idáig eljusson, tehát annyira nem érdekelte, hogy elhanyagolta. Az is elképzelhető, hogy azt hitte ez az állapotos nő is, hogy a belei mozognak. Nehezen tudom elképzelni, de elméletileg még ez is lehetséges” – fejtette ki dr. Zsigmond István.

A tudat alatti is tagadhatja a tényeket

A Gorj megyei asszonynak végül egészséges kislánya született császármetszéssel. Az egyik tévécsatornának adott interjúja szerint, amikor felébredt az altatásból, akkor értesült róla, hogy gyermeke lett, és hitetlenkedve fogadta a hírt.

Amikor közölték vele, hogy van egy kislánya, még az altatástól kissé kábán próbálta értelmezni, amit hallott, és válaszolni, hogy neki bizony két lánya van, nem egy, hiszen már kétgyermekes édesanya volt, mielőtt a harmadikkal terhes lett.

„Hogy lenne egy kislányom, amikor nekem kettő van. Sokkolt a hír. Nem értettem” – mesélte a kórházi ágyon fekve az asszony, akinek ikerlányai is vannak.

Az Agerpres értesülései szerint fogamzásgátlót is szedett a kismama.

Mennyire lehetséges, hogy fogamzásgátló szedése mellett teherbe essen? – dr. Zsigmond István szerint ez akkor lehetséges, ha nem rendszeresen szedi valaki a tablettákat.

„Ha nem szedi rendszeresen, akkor lehetséges. De ha ki-ki hagy egy-egy napot, akkor sem kellene teherbe esnie. Kétféle módon hat a fogamzásgátló. Tehát nagyon össze-vissza kell szedni, hogy ne hasson” – magyarázta a nőgyógyász főorvos, aki szerint pszichés háttere is lehet a terhesség fel nem ismerésének egy nő részéről.

„Itt van egy olyan is, hogy van, aki úgy gondolja, ha letagad valamit, tehát úgy tesz, mintha az nem létezne, akkor számára nem létezik. Elképzelhető, hogy csak nem vallotta be, vagy tudat alatt nem fogadta el a terhességet” – magyarázta a szakember.

„A pácienseim között volt olyan, aki első trimeszterben jött vizsgálatra, és még nem tudta, hogy terhes. Dehát akkor még kicsi a méh, de húszhetesen már rúg a gyerek, harminchetesen már akkorákat rúg, hogy csak na! Aki kicsit is gondolkodik, nem téveszti össze ezt a bélmozgásokkal” – fejtette ki dr. Zsigmond István szülész-nőgyógyász. Hozzátette: ha meg késik a menstruációja, meggondolja, hogy lehetséges, hogy állapotos.

A tévedésből sérvvel műtött Gorj megyei nő ügyében a rendőrség hivatalból vizsgálódik hivatali mulasztás bűncselekménye miatt. A Târgu Jiu-i megyei kórház belső vizsgálatot, a Román Orvosi Kamara fegyelmi eljárást indított az ügy miatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?