banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Hivatalos: fizetett szabadnap jár a koronavírus elleni oltásért

Kihirdette Klaus Iohannis államfő pénteken azt a törvényt, amelynek értelmében fizetett szabadnap jár azoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

A jogszabály szerint a szabadnap mindkét dózis felvételének napjára jár mind az állami, mind a versenyszférában.

A törvény úgy rendelkezik, hogy a koronavírus elleni oltást beadató alkalmazottak fizetett szabadnapot kapnak a fizetett pihenőszabadságon felül. A tanulók, egyetemisták és katonák szintén jogosultak egy szabadnapra az oltásért. Ugyanúgy az immunizálásra jelentkező gyerek egyik szülője is szabadnapra jogosult azon a napon, amikor a gyereket oltják, ha a gyerek 14 év alatti, vagy fogyatékkal élő és 26 évesnél fiatalabb. A második dózissal történő immunizálás napján szintén szabadnap jár.

A rendelkezés nem érvényes azokra, akiket a munkáltató intézkedése nyomán a munkahelyükön oltanak be. A fizetett szabadnap az oltási központban kiállított igazolás alapján járt az alkalmazottaknak.

Az oltás nyomán szabadnapra jogosult alkalmazottaknak kötelességük egyeztetni a munkáltatóval arról, hogy mikor szándékoznak kivenni a jelen törvény által biztosított szabadnapot, annak érdekében, hogy a munkaadó cég vagy intézmény tevékenysége zökkenőmentes legyen - olvasható a jogszabályban.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: MTI)

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?