FRISSÍTVE – Hatalmas tűz Sepsiszentgyörgyön, kigyulladt a kultúrpalota

Tűz ütött ki pénteken este a sepsiszentgyörgyi kultúrpalotában, a lángok 11 óra körül csaptak fel. FRISSÍTÉS: A megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) szakemberei mintegy ötórás beavatkozás során eloltották a lángokat. Még tart a keresés, de szombat reggelig nem azonosítottak áldozatokat.  Az ISU egy csapata a helyszínen marad, hogy felügyelje a helyzetet. FRISSÍTÉS: Antal Árpád úgy tudja, egy 63 éves hajléktalan által rakott tűz okozta az incidenst.

Közzétette: Vörös T. Balázs – 2023. október 27., péntek

A tűz oka egyelőre nem ismert, de a gyanú szerint a hajléktalanok okozhatták, akik korábban az épületben éltek.

A sepsiszentgyörgyi prefektúra közleménye szerint a tüzet 23 óra 20 perckor jelentették a 112-es egységes segélyhívószámon. Az ISU öt vízzel és habbal oltó járművel, két létrás tűzoltókocsival és egy mentőautóval vonult a helyszínre.

A helyszínre vezényelték ugyanakkor a megyei rendőr-főkapitányság (IPJ), a megyei csendőrfelügyelőség (IJJ) és a megyei mentőszolgálat (SAJ) csapatait is, a belügyminisztérium összesen 45 munkatársát.

Az épület körülbelül 4000 négyzetméteres, ebből a tűz mintegy 1500 négyzetméteren pusztított.

A beavatkozást, amelyen Kovászna megye prefektusa, dr. Ráduly István is részt vett, Adrian Simtea alezredes, az ISU főfelügyelője koordinálta. „Tekintettel az épület leromlott állapotára, valamint a tulajdonjoggal kapcsolatos bizonytalanságra, szerencsésnek tekinthető, hogy – legalábbis eddig – nem találtak áldozatot” – nyilatkozta Ráduly István.

A prefektus szombat reggel nyolc órára operatív gyűlést hívott össze a belügyminisztérium és az építészeti felügyelőség (ISC) képviselőivel, hogy meghatározzák az elkövetkező időszak teendőit. Jelenleg is folyik az esemény negatív hatásainak elhárítása, és vizsgálat indult a tűzvész okainak megállapításáért. Az ISU egy csapata a helyszínen marad, hogy felügyelje a helyzetet.

A sepsiszentgyörgyi városháza többször felhívta a figyelmet arra, hogy veszélyes bemenni az épületbe. Egyébként az évek során a gazdátlan épület lerobbant, számos alkalommal kifosztották, a nyílászárókat betörték, nyilvános vécévé züllesztették. Az önkormányzat azóta harcol a tulajdonjogért, hogy tudja felújítani és a kultúra szolgálatába állítani, mindeddig eredménytelenül.

„Ide vezet a román állam hanyagsága”

„Az éjszaka sajnálatos módon kigyulladt az egykori szakszervezetek művelődési háza, eddigi információnk szerint egy 63 éves hajléktalan által rakott tűz miatt” – írta Facebook-oldalán Antal Árpád polgármester.

Hozzátette: „ide vezet a román állam hanyagsága! Az állami vagyon rendezetlensége tragédiákhoz vezethet, ennek lehettünk szemtanúi péntek éjszaka. A kommunista szakszervezetek utódszervezetei lenyúlták az értékes vagyonokat (tengerparti, hegyvidéki szállodák), perek ezrei zajlanak, de 33 évvel a rendszerváltás után még nincs rendezve a szakszervezeti vagyon. Ennek a maffiának az egyik áldozata a jobb sorsra érdemes sepsiszentgyörgyi szakszervezeti művelődési ház”.

Kifejtette, többször kérték a kormányokat, hogy adják át az épületet a városnak, de ezt mindig megtagadták a rendezetlen jogi helyzetre hivatkozva. Bűnügyi feljelentést is tett a hatóságoknál a „tulajdonos” ellen, hogy vigyázzon az épületre, de ennek sem lett következménye.

„Üzenjünk Bukarestnek! Elég volt a hanyagságból! Adják a városnak az épületet! Petíciót indítunk, arra kérünk mindenkit, hogy írja alá!” – írta a polgármester.

(Nyitókép: Vörös T. Balázs/Facebook)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?