Furcsa tavasz: erőteljes lehűlés és szaharai homok

Kedden 22 óráig érvényes az a másodfokú riadó, amit az Országos Meteorológiai Szolgálat adott ki az ország 19 megyéjére az erős szél miatt. Amint a Maszolon megírtuk, a széllökések az alföldön elérhetik az óránkénti 65, a hegyvidéken pedig akár a 100 kilométeres sebességet. Ehhez társul még a Szahara-sivatagból légköri áramlatokkal Keletközép-Európa fölé érkező homokfelhő is.

Drasztikusan csökkent a levegő hőmérséklete hétfőről keddre. Amíg húsvéthétfőn – hasonlóan a hétvégi időjáráshoz – a hőmérő higanyszála sokfelé inkább a 30 Celsius-fokhoz közeledett, de általánosságban is 25 fok körül alakult vidékünkön, kedden már csak a Kárpátokon túli régiókban kúszott 20 Celsius-fok fölé, Erdélyben, a Partiumban és a Bánságban pedig mindössze 11 és 16 fok között változott a hőmérséklet.

A szaharai homok főleg a sötét gépkocsikon látszik meg eső után | Fotó: Borsi Balázs

A heves széllökések országszerte okoztak károkat, fákat csavartak ki és épületeket rongáltak meg. A hatóságok arra kérik a polgárokat, hogy ha nem muszáj, ne induljanak útnak vagy megfelelően tájékozódjanak az útvonal biztonságáról, illetve tegyenek óvintézkedéseket javaik épségének és egészségük megőrzésének érdekében.

A meteorológiai szolgálat másodfokú, vagyis narancssárga riasztást adott ki az erős szél miatt Szatmár, Szilágy, Máramaros, Kolozs, Fehér, Beszterce-Naszód, Suceava, Neamț, Botoșani, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila, Konstanca és Tulcea megyére.

Az ország fölé érkezett szaharai homokfelhő is jelen van az esti órákig főleg Erdély fölött és az ország nyugati vidékén, de csak ott lesz jobban érzékelhető, illetve látható, ahol esni is fog.

Vasárnap és hétfőn azonban szabad szemmel jól lehetett látni a sivatagi homokfelhőt, amely fátyolszerűen beborította az égboltot, mintha barnás-vöröses köd ereszkedett volna a tájra.

A meteorológiai szolgálat szerint a homokfelhő kedden estére hagyja el térségünket.

A szaharai homok főként a légzőszervek irritációját okozza, kiváltképp a kisgyermekek esetében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?